Persbericht ILVO helpt bij onderzoek naar effectieve bestrijding van de buxusmot

11/04/2019
Een licht aangetaste kleine buxusplant staat in een donkere pot tegen een donkere gevel.
Buxusplant

Om accuratere en meer ecologische vormen van bestrijding te vinden tegen de (invasie van) de buxusmot, zijn er in 2019 opnieuw een reeks veldexperimenten gepland bij ILVO, PCS, AVBS en Landelijke Gilden. De 4 organisaties gaan door met hun intensieve samenwerking in de werkgroep “SOSbuxusmot”.
Jochem Bonte (ILVO entomoloog): “We gaan dit jaar onder meer testen of plantversterkende middelen preventief werken. En we kijken naar de effectiviteit van rupsdodende aaltjes, bacteriën en schimmels, en dat zowel voor professioneel als thuisgebruik.“

SOSbuxusmot

Net zoals vorig jaar komen de resultaten terecht op www.sosbuxusmot.be.

www.buxusmot.be is inmiddels uitgegroeid tot dé webstek voor actuele informatie over de plaag, met tips om de buxusplant te verzorgen en te beschermen. Vorig jaar tekenden al 16.500 buxusliefhebbers in op de nieuwsflitsen over de aanpak van de buxusmotrups. Het algemene artikel over het bestrijden van de buxusmot kreeg rond de 65.000 views. Buxus en buxusmot is duidelijk iets waar veel Vlamingen correcte informatie over wensen.

Vorige zomer konden de liefhebbers op www.SOSbuxusmot.be snel de resultaten vinden van de toenmalige praktijktesten. Handmatig verwijderen van de rupsen of het behandelen van de buxusstruik met een waterstraal –één van de tests – bleek niet altijd even efficiënt.

De mot zelf wint nog steeds terrein. Behalve in delen van West-Vlaanderen is ze nu overal in Vlaanderen te vinden. Jochem Bonte (ILVO): “De bottomline is dat we tot nu toe nog maar weinig of geen efficiënte én milieuvriendelijke mogelijkheden gevonden hebben om de buxus te vrijwaren van of te beschermen tegen de buxusmot en haar rups. We zoeken dus naarstig verder. Chemische bestrijding bestaat er wel, en die wordt ook beschreven op de website.“

Buxusmot op buxusplant, witte vleugels met bruine randen Rups van de buxusmot op een tak met bladeren van de buxusplant. De rups is circa 2 cm groot. Hij heeft een groene kleur met zwarte lengtestrepen aan de zijkant. Op elk segment staan zwarte wratten. Verspreid over de rups staan witte haren.

SOSbuxusmot

Voor meer info en praktische tips bezoek de website van SOSbuxusmot.

Vragen?

Contacteer ons

Jochem Bonte

Expert plantengezondheid en plantschadelijke insecten en mijten

Marleen Van Der Velden

Landelijke Gilden

Vanessa Saenen

Landelijke Gilden communicatie

Ook interessant

Video 07/05/2024

Wetenschap uitgedokterd 2024

Wetenschap uitgedokterd
Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch o...