Projectnieuws Gewasbescherming op basis van virussen

14/02/2022

Biocontrole tegen ziekten en plagen via virussen? In project VIROPLANT werden biocontrole virussen gevonden voor ziektes bij druif, tomaten en rozen. Bovendien werden de gewasbeschermingsmarkt, gewasbeschermingsketen, belangrijke obstakels en drijvende factoren van virusgebaseerde gewasbescherming en de verwachtingen van de eindgebruikers in kaart gebracht.

logo van het project

In het Europees project VIROPLANT gingen 17 partners uit 7 Europese landen samen op zoek naar nieuwe virussen die landbouwgewassen moeten beschermen tegen plagen, bacterie- en schimmelziekten. Specifiek gingen ILVO-onderzoekers op zoek naar nieuwe bacteriofagen (dit zijn virussen die specifiek bacteriën infecteren) om de bacterie Rhizobium radiobacter te bestrijden. Die ontregelt de huishouding in de wortels van tomaat- en komkommerplanten. Hiervoor werden bacteriofagen (dit zijn virussen die specifiek bacteriën infecteren) geïsoleerd uit de schadelijke bacteriën en vervolgens volledig gekarakteriseerd. Faag-isolaten die in deze analyses biocontrole potentieel vertoonden, werden verder tijdens in planta bio-assays onderzocht.

Tegelijk werd de economische haalbaarheid en de sociale acceptatie van virusgebaseerde gewasbescherming onderzocht. De kennis uit het technisch luik werd geïntegreerd in een marktanalyse en een studie van de mogelijke verdienmodellen. Het onderzoek was gebaseerd op het concept van co-creatie waarbij stakeholders van heel de gewasbeschermingsketen betrokken werden.

Tal van potentiële biocontrole virussen tegen ziekten en plagen werden gevonden voor druif, tomaten en rozen. Daarnaast zijn belangrijke inzichten verworven over de interactie tussen virussen, de schadelijke schimmels, bacteriën en plagen en hun microbiomen. . Net als de darmflora van mensen, staat het microbioom van schimmels en insecten in voor noodzakelijke functies. De interactie van virussen met deze noodzakelijke micro-organismen brengt tal van nieuwe toepassingsmogelijkheden aan het licht.

De gewasbeschermingsmarkt, gewasbeschermingsketen (interacties en invloeden tussen stakeholders), belangrijke obstakels en drijvende factoren van virusgebaseerde gewasbescherming (acceptatie, risico’s, wetgeving, …) en de verwachtingen van de eindgebruikers (producteigenschappen, informatie, …) werden in kaart gebracht. Zo bleek onder meer dat het informeren van consumenten noodzakelijk is, dat naast werkzaamheid, telers ook veel belang hechten aan gezondheidsrisico’s en gebruiksgemak en dat onder andere pitfruit een belangrijke markt is voor nieuwe virusgebaseerde gewasbeschermingsmiddelen. Deze resultaten zullen een belangrijke bijdrage leveren voor de verdere ontwikkeling van virusgebaseerde gewasbeschermingsmiddelen en de daaropvolgende marktintroductie.

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant

Video 19/04/2022

Drones brengen aardappelziekten in kaart

Ruben Van De Vijver
Aardappelplanten zijn erg vatbaar voor ziekten. Het maakt dat deze gewassen soms wel tot 18 keer bespoten worden met chemicaliën, waarbij landbouwers het hele veld ineens behandelen.