Persbericht Gentse bio-ingenieurs ontwikkelen biologische bestrijding van fruitvliegen

24/05/2018
Gevlochten mand met appels
De biologische bestrijding van fruitvliegen moet de fruitteeltsector beschermen.

Onderzoekers van de Universiteit Gent en ILVO hebben een biologische manier ontwikkeld om fruitvliegen te bestrijden die leven in vers fruit. De nieuwe methode is onschadelijk voor andere dieren, en dat is een primeur. Madelena De Ro: "Deze RNAi techniek zal na verder onderzoek en praktijkimplementatie, in combinatie met de duurzame beheersingsmaatregelen die pcfruit en ILVO thans onderzoeken, zeker bijdragen tot een efficiënte beheersing van D. suzukii in de fruitteeltsector."

Invasieve Aziatische fruitvlieg

Fruitvliegjes die samentroepen op restjes in de keuken: ze zijn behoorlijk ergerlijk. Toch stellen ze weinig voor in vergelijking met de invasieve Aziatische fruitvlieg. Die zoekt namelijk vers fruit op dat nog aan de boom hangt, met grote schade voor fruittelers als gevolg.

Tot hiertoe leverden pogingen om dit vliegje te bestrijden, weinig resultaat op. Daar brengen onderzoekers van de Universiteit Gent nu verandering in: doctoraatsstudent Clauvis Taning (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, UGent) en zijn promotor prof. Guy Smagghe vonden een succesvolle manier om de fruitvlieg te bestrijden.

Biologische methode

De onderzoekers behandelden de vliegjes op het niveau van bepaalde RNA-moleculen in de cellen van deze schadelijke fruitvliegjes, via een methode die in de wetenschap bekend staat als RNA-interferentie. Hier komen geen chemische klassieke bestrijdingsmiddelen aan te pas.

Onschadelijk voor andere dieren

Omdat de methode zich specifiek richt op bepaalde cellen in de fruitvliegjes, is dit onschadelijk voor andere dieren. En dat is uniek.

Momenteel werken de onderzoekers nog aan een manier om de methode in de praktijk toe te passen.

Vragen?

Contacteer ons

Prof. Guy Smagghe

Vakgroep Plant en Gewas

dr. Clauvis Taning

Vakgroep Plant en Gewas

Ook interessant