Nieuws Drie nieuwe sojarassen op de Belgische rassenlijst tonen veel potentieel

29/03/2024 Bron:

Op de Belgische rassenlijst zijn 3 nieuwe sojarassen toegelaten. Pro Helicon, Pro Jacinto en Pro Vesuvio scoren uitstekend qua opbrengst en eiwitgehalte. Hiermee bewijst Protealis dat hun veredelingsprogramma vruchten afwerpt en komt rendabele sojateelt in België opnieuw een stap dichterbij.

Officiële rassenonderzoek

Jaarlijks worden door ILVO (Merelbeke) en CRA-W (Gembloux) rassenproeven uitgevoerd om nieuw veredelde rassen te onderzoeken op hun cultuur- en gebruikswaarde (CGW). Deze proeven worden uitgevoerd volgens een strikt protocol, waarbij jaarlijks de resultaten worden gerapporteerd aan de veredelingsbedrijven en aan de overheid. Alleen wanneer nieuwe rassen beter presteren dan de reeds beschikbare rassen worden ze toegelaten tot de Belgische rassenlijst. Zo staat de Belgische rassenlijst garant voor een goede rassenkeuze; enkel de best presterende rassen onder Belgische omstandigheden zijn er terug te vinden. Minder goed presterende rassen worden niet toegelaten en vind je er dus niet op terug.

Sojarassen

Na 2 jaar rassenproeven op telkens 5 locaties worden 3 nieuwe sojarassen toegelaten. Deze drie nieuwe rassen zijn afkomstig van het Belgische veredelingsbedrijf Protealis. Dankzij projectonderzoek (VLAIO landbouwtraject Soy2grow) konden de afgelopen jaren ook heel wat rassen uit de buurlanden en andere belangrijke sojaproducerende regio’s getest worden. Zo beschikken we over resultaten van 37 vroegafrijpende sojarassen. Alle resultaten zijn terug te vinden op ILVO rassenlijst - Rassenlijst (vlaanderen.be). Uit de tabellen blijkt dat de drie Protealis rassen absolute toppers zijn:

Pro Helicon: Met 44,2% eiwit scoort Pro Helicon het hoogste eiwitgehalte van alle sojarassen die momenteel gerapporteerd staan op de rassenlijst. Bovendien realiseert dit ras ook een opbrengst aan sojabonen van 107,6% (waarbij 100% = gemiddelde van alle rassen). De planten van Pro Helicon worden gemiddeld zo’n 77 cm lang en vertonen een goede legervastheid.

Pro Jacinto: Met een relatieve opbrengst van 114,0% is dit ras de absolute opbrengsttopper van de ILVO-rassenlijst. Ook het eiwitgehalte stijgt boven de 40% uit. De planten van Pro Jacinto groeien uit tot een stevig gewas met een gemiddelde lengte van 91 cm.

Pro Vesuvio: Met een gemiddelde opbrengst van 106,3% gecombineerd met een hoog eiwitgehalte van 42,1% realiseert Pro Vesuvio een hoge en kwaliteitsvolle opbrengst. De planten van dit ras worden gemiddeld 82 cm lang.

Toekomst voor sojateelt in België

Met de toelating van deze nieuwe toprassen komt een rendabele sojateelt in België opnieuw een stapje dichterbij. Het telen van rassen met een hoge opbrengst en hoog eiwitgehalte voldoet aan de wensen van zowel landbouwers als de verwerkende industrie. Mede dankzij diverse onderzoeksprojecten is ook heel wat teelttechnische kennis verder op punt gesteld (o.a. het gebruik van rhizobium-inoculanten, zaai- en oogsttechniek, onkruidbestrijding). Het organiseren van een logistieke keten, waarbinnen drogen, schonen en bewaren van de sojabonen een centrale rol opeisen en waarbij een brug geslagen wordt tussen de lokale landbouwer en de voedingsverwerkende industrie lijkt de laatst te overwinnen hindernis om sojateelt op grote(re) schaal succesvol te telen in onze regio.

Landbouwers en/of bedrijven die interesse hebben in lokale sojateelt kunnen steeds contact opnemen met onderzoekers van ILVO.

Sojarassenproef overzicht Sojarassenproef detail bloemen
Sojarassenproef op ILVO-Merelbeke op 1 augustus 2023. Links: overzichtsfoto – Rechts: Detail van de bloemen op de bovenste etage. Dankzij de goede weersomstandigheden in augustus en september van 2023 groeiden de bloemen op alle etages uit tot gevulde peulen en werden goede opbrengsten gerealiseerd.

Vragen?

Contacteer ons

Joke Pannecoucque

Expert plantaardige productie

Ook interessant