Nieuws DjustConnect wint hackathon van Microsoft en Digitaal Vlaanderen met interactieve boerderijkaart

09/12/2021
Winnend team
Winnend team

Het Vlaamse datadeelplatform DjustConnect heeft op de hackaton van Microsoft en Digitaal Vlaanderen in november de eerste prijs in de wacht gesleept met een innovatief idee om boer en burger dichter bij elkaar te brengen. In amper 3 dagen staken knappe koppen van ILVO, Cegeka en DXC Technology een demoversie van een interactieve map in elkaar, waarop landbouwbedrijven te vinden zijn met hun basis bedrijfs- en teeltgegevens in de vorm van een digitaal visitekaartje. Voor de uitwerking van dit idee kreeg DjustConnect steun van enkele pionier-landbouwers, het Departement Landbouw en Visserij en VLAM.

Stephanie Van Weyenberg: “Het idee achter dit kaartje is de stijgende interesse in lokaal eten en de korte keten sinds corona. We zien het ene na het andere online bestelplatform uit de grond schieten. Voor landbouwers biedt dat kansen, maar ook veel extra administratie. Tenzij we de gegevens die landbouwers toch digitaal moeten ingeven, bv. in het e-loket, met hun persoonlijke toestemming rechtstreeks kunnen laten doorstromen naar de platformen of kaartjes waarop zij aanwezig willen zijn.”

De demoversie van het kaartje wordt nu verder uitgewerkt door ILVO. Begin 2022 wordt de toepassing gelanceerd en zal het ook voor andere organisaties, bedrijven en korte keten platformen mogelijk worden om van de toepassing gebruik te maken.

Microsoft en Digitaal Vlaanderen waren onder de indruk van de pitch die Stephanie Van Weyenberg gaf. “Het was een warme oproep tot samenwerking om datasilo’s open te breken en meer data te delen om verdere innovatie in de Vlaamse agrovoedingssector mogelijk te maken én Vlaanderen als kennisregio nog meer op de digitale kaart te zetten.”

En de hoofdprijs, behalve de enorme eer die de winnaars te beurt viel? BosPlus zal in naam van ILVO, Cegeka en DXC Technology 1.000 bomen aanplanten in Tanzania.

Vragen?

Contacteer ons

Stephanie Van Weyenberg

Expert data integratie / technologie rundvee

Ook interessant

Persbericht 10/04/2024

Voedselbos als verdienmodel voor het eerst doorgelicht

foto van een voedselbos met bomen, gewassen en bloemen
Voedselbossen kunnen een rendabele bedrijfstak zijn voor Vlaamse landbouwers. Dat blijkt uit de eerste bedrijfseconomische doorrekening van een fictief maar realistisch voedselbos van 0,8 ha, samengev...