Projectnieuws De koe verdwijnt, de lama verschijnt

17/09/2020
Een bruine geschoren lama steekt zijn hoofd door een houten omheining
Kapitaalkrachtigen kopen landbouwgrond op voor het houden van hobbydieren zoals lama’s.

Recent verscheen een diepgaand artikel in het magazine Trends over de stijgende prijzen van Vlaamse landbouwgronden, een landbouwtrend die bij ILVO-onderzoek steeds meer aandacht krijgt. Anna Verhoeve van ILVO geeft uitgebreid duiding bij het toenemend gebruik van landbouwgrond voor hobbydieren zoals lama’s, pony’s of struisvogels door kapitaalkrachtige kopers die de prijzen van de landbouwgronden snel opdrijven. Lees meer via https://trends.knack.be/economie/magazine/de-koe-verdwijnt-de-lama-verschijnt/article-normal-1633917.html

Verlies landbouwgronden

Eerder werd bij ILVO al onderzoek uitgevoerd naar de “verpaarding” en “vertuining” van het platteland en naar het toenemend gebruik van landbouwgronden voor niet-landbouwpraktijken of niet-professionele landbouwactiviteiten. Die problematiek blijft toenemen en drijft landbouwers in het nauw.

Anna Verhoeve (onderzoekster ILVO): “In Vlaanderen kunnen heel veel mensen een stuk landbouwgrond kopen. Sinds 2003 zijn de zogenoemde zonevreemde ontwikkelingsrechten in landbouwgebied stelselmatig versoepeld. Onze markt is vrij, en niet gereguleerd zoals in Frankrijk. Als je daar landbouwgrond koopt, moet je aantonen dat die voor professionele landbouwdoeleinden zal worden gebruikt.

Pachten en kopen steeds moeilijker

De gevolgen voor de prijzen van de landbouwgrond zijn dramatisch, waardoor landbouwgrond aankopen voor veel boeren niet meer rendabel is. Maar ook pachten wordt steeds moeilijker.

Anna Verhoeve (onderzoekster ILVO): “In Vlaanderen is het pachtsysteem heel beschermend voor de landbouwers. Eigenaars zijn dan ook terughoudend voor pachtformules. Bovendien zorgen ook de lage pachttarieven voor problemen. “De eigenaars verhuren liever aan bijvoorbeeld paardenliefhebbers. Of ze onderhandelen lossere regels met de boeren, bijvoorbeeld een pacht voor slechts één seizoen.

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant