Projectnieuws Beheer van Vlaamse wetenschappelijke collecties gaat digitaal.

24/06/2021

ILVO gaat, samen met Plantentuin Meise en diverse Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstellingen, het fysieke en digitale beheer van zijn biologische en moleculaire collecties afstemmen op een overkoepelend Europees beleid voor management en toegang.

bodemorganismen in bewaarvloeistof

DiSSCo is een relatief nieuwe onderzoeksinfrastructuur van wereldklasse voor het fysiek en digitaal beheren van Europese natuurwetenschappelijke collecties. Om de collecties beter zichtbaar en bruikbaar te maken moeten de bijhorende gegevens en media beter vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar worden. DiSSCo Vlaanderen richt zich op biologische, antropologische en geologische collecties die bestaan uit geconserveerde, levende, moleculaire en weefselcollecties. Om de juiste conservatie en herbruikbaarheid te garanderen, worden ook kleinere laboratorium- en verweesde collecties opgenomen.

Binnen ILVO wordt in eerste instantie een up-to-date inventaris gemaakt van de vele collecties, gaande van de mariene macrobenthos-, otolieten- en bodemstalen tot de diverse plantencollecties (kweekzaden, azalea cultivars), micro-organismen (plantpathogenen, agrifood culturen), en moleculaire collecties (DNA, eDNA). De hele workflow, van bemonstering in het veld tot digitalisering en online publicatie (voor hergebruik van digitale organisatie) wordt doorgelicht met het oog op degelijk collectiebeheer. Er wordt ook een link gelegd met activiteiten rond bio-banking, monitoring en follow-up van pathogenen.

DiSSCo vertegenwoordigt de grootste formele overeenkomst ooit tussen natuurhistorische musea, botanische tuinen, dierentuinen, universiteiten en andere instituten met collecties. Het initiatief maakt het mogelijk een gefragmenteerd landschap om te vormen tot een geïntegreerde kennisbasis. DiSSCo Flanders draagt op Vlaams niveau bij tot het grotere DiSSCo Europe, dat al sinds 2017 actief is.

Vragen?

Contacteer ons

Kris Hostens

Onderzoeker ILVO

Ook interessant