Projectnieuws Aanvragen ingediend voor nieuwe veldproeven met genoom-bewerkte maïs

Maize

Begin januari diende VIB aanvragen in voor het uitvoeren van 3 veldproeven met genoom-bewerkte maïs. Observaties in de serre toonden aan dat de gewijzigde planten beter bestand zijn tegen klimaatstress of gemakkelijker te verteren. VIB wil nu in samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) de bevindingen bevestigen in reële teeltomstandigheden.

Klimaatresistente maïs voor duurzamere landbouw

Eén van de gevolgen van de klimaatsverandering is de opwarming van de aarde waarbij we meer frequent te maken krijgen met periodes van aanhoudende hittegolven, droogtes en andere extreme weerspatronen. De onderzoeksgroep van Prof. Hilde Nelissen streeft ernaar om maïs resistent te maken tegen langdurige droogte. Wanneer planten droogte ervaren, wordt het erfelijk materiaal – het DNA – in een compacte vorm opgevouwen waardoor de groei gepauzeerd wordt. Prof. Nelissen en haar team hebben gevonden dat het uitschakelen van een structurele component dat mee de opvouwing van het DNA bepaalt, leidt tot een minder compacte en dus meer actieve vorm van het DNA. Het gevolg is dat de maïsplanten in de serre beter groeien als ze droogte ondervinden. Een veldproef moet nu uitwijzen of de wijziging de groei en opbrengst eveneens ten goede komt onder variërende weersomstandigheden (veldproef nummer 1).

Aanhoudende periodes van hitte, een verhoogde blootstelling aan UV-stralen en vervuilende metalen, veroorzaken DNA-schade bij planten. Als reactie op DNA-schade vertraagt de plant de celcyclus – het proces waarbij plantencellen groter worden en vervolgens delen. Aangezien plantengroei een direct gevolg is van groeiende cellen, leidt chronische DNA-stress tot kleinere planten en verlaagde opbrengst. Het team van Prof. Lieven De Veylder wil in hun veldproef testen of het ontbreken van een negatieve regulator van de celcyclus de maïsplanten resistenter maakt tegen DNA-schade gerelateerd aan omgevingsstress (veldproef nummer 2). Experimenten in de serre wezen reeds uit dat de gewijzigde maïs significant beter groeide vergeleken met niet-gewijzigde planten, wanneer ze blootgesteld werden aan omgevingsstress die DNA-schade teweegbrengt.

Beter verteerbare maïs

Naast het ontwikkelen van klimaatresistente gewassen, kunnen ook beter verteerbare planten en planten-gebaseerde producten bijdragen aan een meer duurzame maatschappij. Een hogere voederconversie betekent immers dat varkens en runderen met minder voeder zouden rondkomen. En wanneer we planten gebruiken voor de productie van bio-ethanol en bio-afbreekbare detergenten en plastics, dan verlaagt dat onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen zoals aardolie. Voor beide types toepassingen is het noodzakelijk om de suikers uit de celwand van planten op een zo efficiënt mogelijke manier te kunnen extraheren. De celwand is een complexe structuur met als hoofdbestanddelen lignine, cellulose en hemicellulose. De suikers worden uit de cellulose en hemicellulose gehaald, maar de lignine – ook wel de kleefstof die de cellulose- en hemicellulosevezels bijeen houdt – bemoeilijkt de extractie ervan. Het labo onder leiding van Prof. Wout Boerjan onderzoekt onder meer of ze planten kunnen genereren met een verlaagde lignine-inhoud in hun celwand om de suikers toegankelijker te maken. Na succesvolle resultaten in populier, werkt Prof. Boerjan nu samen met het Franse zaaizaadbedrijf Limagrain om met behulp van dezelfde aanpak beter verteerbare maïsplanten te verkrijgen. In de geplande veldproef (veldproef nummer 3) zal nagegaan worden of maïsplanten met een verlaagd lignine-gehalte ook in het veld goed presteren en of de verlaging niet gepaard gaat met ongewenste negatieve effecten zoals een verhoogde gevoeligheid voor legering (omver vallen bij sterke wind).

Alle drie de veldproeven worden uitgevoerd op gronden van en samen met ILVO, waarmee VIB een strategische onderzoeksamenwerking heeft.

Ook interessant

Nieuws 19/01/2024

Rietzwenkgras, ideaal voor grazend jongvee

Jongvee in graasproef
Het meest gebruikte gras voor maaien en begrazing, Engels raaigras, is droogtegevoelig. Rietzwenkgras kan wel degelijk een meerwaarde vormen op een rundveebedrijf.
Persbericht 16/01/2024

ILVO-rassenlijst voederbieten en mais 2024

Maize
Als landbouwer is het verstandig om je rassenkeuze af te stemmen op je eigen bedrijfssituatie. Informeer je goed, bestudeer de verschillende kenmerken van de rassen en bepaal welke belangrijk zijn voo...