Projectnieuws Gezonde appelen, druiven en wortelen

01/12/2018
Gevlochten mand met appels
Geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën voor onder andere appels

Ruim 15 Europese partners, waaronder ILVO, gaan in het Horizon2020 project OPTIMA milieuvriendelijke, duurzame gewasbeschermingsstrategieën en applicatietoestellen uitwerken voor 3 typische Europese gewastypes: boomgaarden, wijngaarden en vollegrondsgroenten.

Geïntegreerde gewasbescherming

Een doorontwikkelde IPM (Integrated Pest Management) veronderstelt een holistische benadering, waarbij de voorspelling, preventie, herkenning en waarschuwing van ziektes, evenals de selectie van de beste combinatie van biologische en synthetische gewasbeschermingsmiddelen én precisie-applicatietechnieken als puzzelstukken in elkaar passen. De rol van ILVO in het OPTIMA-consortium is om samen met een Spaanse en een Italiaanse machineconstructeur slimme spuittoestellen te ontwikkelen en verbeteren zodat ze precisielandbouw naar een nog hoger niveau kunnen tillen.

Appelen, druiven en wortelen

Er worden drie voorbeeldgewassen geselecteerd, met name appelen, druiven en wortelen. Het totale project omvat werkpakketten rond (1) voorspellingsmodellen omtrent de relevante plantenziekten optimaliseren en geavanceerde vroege ziektedetectiemethoden ontwikkelen, (2) biologische en synthetische gewasbeschermingsmiddelen evalueren en screenen en resistentiemechanismen van planten en pathogenen voor succesvolle ziektebestrijding beoordelen, (3) innovatieve precisiespuittechnologieën verbeteren en ontwikkelen, (4) de voorgestelde nieuwe IPM-elementen onder veldomstandigheden combineren, testen en evalueren, en (5) gezondheids-, milieu- en socio-economische effecten, alsook de risico's van de voorgestelde IPM-systemen in kaart brengen. Zoals gezegd brengt ILVO voornamelijk zijn (top)expertise op het vlak van slimme spuittechnologie in.

Synthetische gewasbeschermingsmiddelen

Overal ter wereld is de landbouw nog steeds voor een groot deel afhankelijk van synthetische gewasbeschermingsmiddelen (plant protection product PPP) om de diverse en steeds veranderende plantenziekten de baas te blijven en zo een optimale productiviteit te ondersteunen. Dit project draagt bij tot het verkleinen van de negatieve impact van PPP's.

logo Optima

Project: OPTIMA
Looptijd: 2018 – 2021
Financiering: Horizon2020
Samenwerking: Agricultural University of Athens, Universitat Politècnica de Catalunya, Università Degli Studi Di Torino, Institut national de recherche en sciences et technologies pour l'environnement et l'agriculture, (IRSTEA), Wageningen UR, Universidade de Coimbra, Pulverizadores FEDES.L., Caffini, Agricultural & Environmental Solutions (AGENSO), Asociación para la Promoción de la Gestión Integrada de Plagas (APROGIP), Terre da Vino, INVENIO, European Crop Protection Association, Centre of Research and Technology Hellas (CERTH)

Vragen?

Contacteer ons

David Nuyttens

Onderzoeker ILVO

Ingrid Zwertvaegher

Onderzoekster ILVO

Ook interessant

Video 07/05/2024

Wetenschap uitgedokterd 2024

Wetenschap uitgedokterd
Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch o...