Persbericht 100 ‘VIPs’ met rozennaam vieren bijenvriendelijke rozen in Plantentuin Meise.

27/05/2022
Groepsfoto 100 rozen
Aan de vooravond van Week van de Bij - op zaterdag 28 mei - verzamelden 100 mannen, vrouwen, meisjes en jongens met een bijzondere rozennaam in Plantentuin Meise voor een exclusief rozenfeest. Ze vroegen aandacht voor meer biodiversiteit in onze tuinen en kregen een bijenvriendelijke roos mee naar huis. Het rozenfeest is een initiatief van de rozenveredelaars en -onderzoekers in Vlaanderen.

Leen Leus, rozenexpert ILVO: “Rozen worden vaak vergeten in de lijstjes bijenvriendelijke planten, maar als je kiest voor doorbloeiende cultivars met een open bloem en zichtbare meeldraden krijg je behalve kleur en geur ook veel gezoem in je tuin.”

Wim Reybroeck, honing- en bijenexpert ILVO: “Bijen verzamelen stuifmeel of pollen op de rozen. Dat gebruiken ze niet om honing van te maken maar om hun volk te voeden. In ruil bestuiven ze de rozen, wat zorgt voor mooie bottels die de vogels dan weer opeten.”

12 bijenvriendelijke rozen ‘van bij ons’

De initiatiefnemers ILVO/BEST-select, Viva International en Lens Roses zetten elk 4 rozen uit hun assortiment in de kijker. Van compacte bodembedekker en patioroos tot klimmende struikroos, van champagne- tot meerkleurige bloem en van grote alleenstaande bloemen tot honderd kleine bloemen in piramidevormige trossen: de variatie in deze kleine selectie bijenvriendelijke rozen is al enorm. De keuze voor wie een bijenvriendelijke tuin wil, is groot.

Sandy Adriaenssens, expert biodiverse tuinen PCS: “Rozen zijn interessante bijenplanten omdat ze bloeien van juni tot september en dus in tegenstelling tot heel wat andere planten een lange periode voedsel kunnen bieden. Let er vooral op dat je kiest voor rozen met een open bloem waarin de meeldraden zichtbaar zijn, zodat het stuifmeel toegankelijk is voor de bijen. Kies ook voor sterke, gezonde rozen, want zieke planten zullen weinig bloei geven.“

Uw tuinrozen: werk van kruising en selectie

De roos is één van de belangrijkste sierteeltgewassen ter wereld. Zowel economisch, cultureel als symbolisch staat zij op eenzame hoogte. Vlaanderen heeft een rijke geschiedenis in tuinrozenveredeling. ‘Veredelaars’ zoals ILVO, Viva International en Lens Roses maken nieuwe rozencultivars of ‘cultuurrozen’ door bestaande rozen met gewenste eigenschappen met elkaar te ‘kruisen’. Behalve op uiterlijke kenmerken selecteren ze de rozenouders en hun nakomelingen op (her)bloeikracht en gezondheid. Maar af en toe gebeurt het dat een ander kenmerk tijdens de selecties hun interesse wekt, zoals een bijzondere aantrekkingskracht bij bestuivers.

Mel Bee - BEST-Select/ILVO
Mel Bee - BEST-Select/ILVO

Kunstenares Jana Roos

Op het rozenfeest in Meise was een bonte verzameling van 100 ‘Rozen’ aanwezig. Jong en minder jong, man en vrouw, met of zonder groene vingers,… maar allemaal met een verwijzing naar roos in de voor- of achternaam. Onder hen ook kunstenares Jana Roos. Zij maakte voor de gelegenheid 10 unieke illustraties van de geselecteerde rozen. Elke VIP kreeg een pakketje prints mee naar huis, maar de originele tekeningen werden op het feest geveild. Een opbrengst van €1290 gaat naar vzw Kinderkankerfonds.

Veiling kunstwerk Jana Roos
Veiling kunstwerk van Jana Roos, ontwerp kostuum Jana Roos.

Oproep levert meer dan 300 enthousiastelingen op

De oproep was een onverwacht succes. Meer dan 300 enthousiastelingen schreven zich in. De 200 ‘Rozen’ die reageerden op de radio- en TV-oproep maar geen ticket voor het rozenfeest te pakken kregen, krijgen een troostprijs toegestuurd.

Iconische plek voor het rozenfeest

Rozen hebben een interessante geschiedenis die sterk verbonden is met België. Niet toevallig een oud-directeur van Plantentuin Meise, de heer Crépin, was een van de bekendste verzamelaars van wilde rozen en legde het grootste rozenherbarium ter wereld aan. Om dit erfgoed te eren, opende Plantentuin Meise in 2019 een rozentuin met meer dan 100 botanische (wilde) rozen en enkele tientallen cultuurrozen, waaronder nu ook de 10 bijenvriendelijke rozen uit de actie. Het is die indrukwekkende collectie in de 9000m² grote Meisese rozentuin die het decor vormt van het exclusieve rozenfeest.

Jana Roos Roos bij Rozenevent Rozenkostuum

Infofiche 'Wat je moet weten over bijenvriendelijke rozen'

Een overzicht, beschrijving en de verkooppunten van de 12 bijenvriendelijke rozen in de 2022 Week van de Bij-rozenactie vindt u in deze infofiche.

Bekijk video op YouTube

Vragen?

Contacteer ons

Leen Leus

Expert veredeling

Ook interessant

Video 07/05/2024

Wetenschap uitgedokterd 2024

Wetenschap uitgedokterd
Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch o...