Event Zeewieren en algen op ons bord - de smaakvolle, gezonde toekomst!

Inschrijven
algenveganaise met cracker

Op zoek naar de ideale smaakmaker voor jouw product? Proef op 17 februari 2022 letterlijk en figuurlijk de mogelijkheden van algen. Onder andere ILVO baant met haar onderzoek de weg voor deze zeeorganismen als innovatieve toevoeging in het Europese voedingsaanbod.

Flanders’ FOOD en ILVO organiseren een interactieve studiedag voor de Vlaamse voedingsindustrie die kennis wil laten maken met de voordelen, de kenmerken, de verwerkbaarheid en de smaak van algen in voedingsproducten.

Resultaten uit het (nog lopende) Interregproject ValgOrize, en uit een reeks andere algenprojecten worden voorgesteld.

Wie?

Alle bedrijven die aan de slag willen met algen in voeding, of die gewoon nieuwsgierig zijn naar de stand van zaken in het onderzoek, en ook verwerkers en producenten.

Programma

Het plenaire programma wordt afgewisseld met actieve sessies in kleine groepen. De actieve sessies worden aangeboden aan alle deelnemers, dit zal in groep gebeuren, elke groep zal tijdens een break een andere sessie volgen:

  1. Proeverij van aantal producten: producten gemaakt door ILVO en andere instanties in kader van het project ValgOrize.
  2. Rondleiding in de Food Pilot: met focus op specifieke verwerkingstoestellen die interessant zijn voor algen (droogtoestellen, smaaklabo, extractielijn).
  3. Koken met Donald Deschagt: De chefkok die met zeewier aan de slag gaat in zijn restaurant deelt met u enkele keukengeheimen

Interesse? Plaatsen zijn beperkt, dus snel inschrijven is de boodschap!

FEBRUARI = ALGENMAAND

Minister Crevits riep februari 2022 uit als de Vlaamse algenmaand. In dit kader organiseren niet enkel ILVO, maar ook Universiteit Gent en Thomas More Hogeschool events die algen in de kijker zetten.

- Op 3 februari organiseert Universiteit Gent de workshop "Using agri-food liquid streams for algal cultivation" (in het Engels). Daar wordt getoond hoe agro- en voedingsreststromen hergebruikt kunnen worden om eiwitrijke algen te kweken. Inschrijven doet u hier.

- Op 10 februari nodigt Thomas More Hogeschool u uit op het symposium "De kracht van microalgen: een hefboom naar een meer duurzame en circulaire economie"; een workshop over het ontwikkelen en opschalen van een circulaire economie met micro-algen. Inschrijven kan hier.

Programma

Ontvangst met koffie en water
Introductie door Marie Demarcke (Flanders' Food)
Hoe algen de smaak van de Europese consument kunnen veroveren? door Johan Robbens (ILVO), coördinator van het ValgOrize-project
Een bio-economie-matchmaker voor bedrijven die samen willen innoveren (rond algen)? De B2BE facilitator brengt ondernemers uit verschillende sectoren samen. Door Jasmine Versyck, B2BE facilitator
Hoe nemen we consumenten mee in productontwikkeling?: feedback over een cocreatie-sessie met consumenten. Door Veerle Rijckaert, Alice down the Rabbit Hole
Interactieve sessies
Micro-en macroalgen al 10 jaar een bron van productinnovaties bij Flanders' Food: enkele inzichten. Door Marie Demarcke, Flanders' Food
Een economisch haalbare en duurzame waardeketen opzetten voor algen? door Geert Van Royen (ILVO), eiwit-expert
Lunch met interactieve sessie
Twee algenpioniers aan het woord: De Nederlandse zeewierproducenten van het bedrijf Zeewaar telen macroalgen in de Noordzee. In Groot-Brittannië produceert het bedrijf Algenuity chlorofyl-arme, eiwitrijke Chlorella met een neutrale smaak dankzij microbiële fermentatie. Welke weg hebben ze reeds afgelegd? Wat waren hun barrières en hoe zien zij de toekomst?
De Europese wetgeving rond Novel Food is in sommige gevallen een barrière om nieuwe algen op de markt te brengen. Carlos Unamunzaga van het Spaanse bedrijf Fitoplancton Marino deelt zijn ervaringen over het doorlopen van de hele procedure. Zijn bedrijf kreeg een Novel Food dossier goedgekeurd voor Tetraselmis.
Interactieve sessies
Slotwoord en netwerkreceptie