Studiedag We produceren voeding… en DATA! Eerste van 4 webinars: data-economie

Spaghetti DjustConnect

Is de data-economie welkom- en nuttig - in de agrovoedingssector? Data ‘ontginnen’ en geautomatiseerd delen? Data-gebaseerde apps ontwikkelen om er zelf beter (slimmer, commerciëler, efficiënter…) van te worden? Benieuwd naar efficiënter datadelen via het datadeelplatform DjustConnect? Er zijn vele voordelen te rapen in de data-economie. Hoe kunnen we dit toepassen als agrovoedingsketen?

Zoekt u een oplossing voor uw spaghetti aan data en verkiest u gestructureerd en voordelig datadelen via DjustConnect? Bent u benieuwd naar voorbeelden van data-delen waardoor bedrijven zichzelf beter in de markt zetten of houden?

ILVO heeft als onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor de landbouw-, mariene en voedingssector al een heel traject afgelegd om veel méér te halen uit de data die in de bedrijven gegenereerd worden. Flanders’FOOD en de Food Pilot spreken hun netwerk mee aan om hiermee kennis te maken.

WE PRATEN JE BIJ IN 4 LUNCH-SESSIES

We zoomen, samen met experten, in op de belangrijkste aspecten van de data-economie, laagdrempelig en gericht op de praktijk. Elke sessie wordt afgesloten met getuigenissen van bedrijven die hun ervaringen met u delen.

De sessies gaan door op 2 april, 23 april, 30 april en 7 mei van 12u30 tot 13u30 en zijn los van elkaar te begrijpen.

2 april - Sessie 1: De data-economie: hoe kan ik meer uit (mijn) data halen?
Bedrijven worden overspoeld met heel veel data: documenten, registraties, certificaten en facturen. Al van bij de start op het land- en tuinbouwbedrijf wordt elk product van data vergezeld. Verder in de keten voegt elke schakel hier data aan toe. Het toenemend gebruik van machines, sensoren en digitale toepassingen heeft dit enkel versterkt. Het lijkt een wirwar, maar door het delen van deze data tussen verschillende organisaties, en het slim combineren ervan, kan heel veel informatie en tijd gewonnen worden en wordt innovatie in de sector sneller realiseerbaar. Met andere woorden, data hebben veel waarde, maar hoe kan u deze ook valoriseren voor het bedrijf? U krijgt ook gedemonstreerd hoe het datadeelplatform DjustConnect u hierbij kan ondersteunen.

Andere sessies in deze reeks

  • 23 april - Sessie 2: Hoe kan ik een verdienmodel opbouwen rond datadelen?
    De typische voordelen van datadelen zijn nu wel duidelijk voor u: slimme toepassingen, administratieve vereenvoudiging, gerichter advies, optimalisatie van bedrijfsprocessen of innovatie voor de sector. Maar als u hierin investeert als bedrijf wilt u wel zeker zijn van een Return-on-Investment. In deze sessie tonen we dat er verschillende verdienmodellen voor data mogelijk zijn, afhankelijk van de spelers en de toepassingen. We stellen ook enkele tools voor, waar u concreet mee aan de slag kan gaan om uw digitale strategie vorm te geven en uw data businesscases uit te werken.
  • 30 april - Sessie 3: Wat zijn API's en waarom zou ik ze gebruiken?
    Dankzij API’s kunnen computerprogramma’s met elkaar communiceren, en zijn nieuwe IT-ontwikkelingen in een paar weken mogelijk? Maar wat zijn deze API’s juist en waarom is het belangrijk dat u de nieuwe mogelijkheden ervan kent? En wat is de toegevoegde waarde van DjustConnect? De wondere wereld van API’s, architectuur en datadeelplatformen gaat hier voor jou open. Een beter inzicht in de technische kant van datadelen, stelt u in staat betere bedrijfsbeslissingen te nemen.
  • 7 mei - Sessie 4: Spelregels voor datadelen, hoe zit dit juist?
    Wie data zegt, zegt eigenaarschap, privacy en veiligheid. In deze sessie loodsen we u doorheen al deze zaken, met de typische eigenheid van de agrovoedingssector. Want waarom is GDPR niet voldoende, wat is toch die “Code of Conduct on Agricultural Data Sharing”, en hoe kan je deze dan toepassen? Wat moet er eigenlijk in een datadeel-contract staan? En eens jouw data gedeeld, wat kan er dan verder mee gebeuren? En hoe handhaaf je als bedrijf je eigendomsrecht? We leggen ook uit hoe DjustConnect de Code of Conduct vertaalt in het platform en wat de voordelen daarvan zijn voor alle partijen.

Schrijf u vandaag nog in en ontdek zelf de opportuniteiten van de data-economie voor uw bedrijf.

> Meer informatie over DjustConnect: www.DjustConnect.be

DjustConnect
Agentschap innoveren en ondernemen
Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Programma

Wat is data-economie? Joris Relaes
Geven zonnepanelen en windenergie voldoende kracht om een data-economie aan te zwengelen? Ervaringen uit de energiesector. Dieter Jong, Re.Alto
Hoe kan het data deelplatform DjustConnect ondersteunen bij valorisatie van data? Stephanie Van Weyenberg, ILVO
Opportuniteit of uitdaging? Bedrijven getuigen
Q&A

Sprekers

Koen Uyttenhove

Koen Uyttenhove

IOT manager AVR en Founder ODYC DIHAVR. Werkt aan digitaliseringsprojecten rond smart connected producten, processen, mensen en klanten in verschillende industrieën. Hij ondersteunt ook agrofoodbedrijven bij de digitaliseringsstappen om de green deal-uitdagingen te realiseren.

Ben Vanpoucke

Ben Vanpoucke

IT-Directeur bij Belgian Pork Group. Verantwoordelijke voor het beheer, de strategie en de uitvoering van de IT-infrastructuur van Belgian Pork Group.

Joris Relaes

Joris Relaes

Administrateur-generaal ILVO

Dieter Jong

Dieter Jong

Sales Lead bij Re.Alto “bouwt mee aan een datagedreven energiesector, en het platform realto dat ook een API-marktplaats aanbiedt”

Stephanie Van Weyenberg

Stephanie Van Weyenberg

Expert data-integratie ILVO