Iedere 2 jaar organiseert ILVO dit seminarie voor de zuivelsector, dit maal online.We belichten uitdagingen zoals hygiëne, verwerking en labelling, en we vertalen de recentste inzichten van het onderzoek naar de praktijk. We richten ons zowel naar de voedingsindustrie, hoevezuivelverwerkers, technologieaanbieders, adviseurs en beleidsmakers.
Programma
9:30 Welkom
9:30 Welkom – Lieve Herman
9:45 Oorzaak en snelle bepaling van eiwit-afbrekende enzymen in melk – Els Van Coillie De boosdoeners zijn bacteriën zoals Pseudomonas, die tijdens de gekoelde opslag van rauwe melk enzymen produceren die actief blijven na hittebehandeling van de melk. Dit blijft een reëel probleem voor veel bedrijven.
10:00 Residuen van diergeneesmiddelen in zuivelproducten – Wim Reybroeck Hoe moet je analyseresultaten precies interpreteren? Welke test is geschikt voor welk type product (poeder, concentraat,…) of diersoort (geit, paard,…)?
10:15 Contaminatieproblemen in de productie: Opsporen van microbiële verontreiniging en doelgerichte reiniging en desinfectie – Koen De Reu Resultaten van recent onderzoek en tips & tricks voor de praktijk
10:30 Optimalisatie van sterilisatieprocessen – Estelle De Paepe F0-waarde voor vertaling van pilootschaal naar productieschaal.
10:45 Pauze
11:00 Lactosearme en –vrije producten – Barbara Duquenne Welke verwerkingsstappen resulteren in lactosearme en welke in –vrije producten? Hoe kunnen we dit bepalen? Wanneer mogen we dit labelen?
11:15 Allergenen in zuivelproducten: risico-inschatting en “may contain” labelling – Isabel Taverniers Zuivelproducten bevatten vaak (ongewild) allergene plantaardige ingrediënten. Hoe voer je de risico-inschatting uit, en hoe label je precies met “May contain”?
11:30 Roomijsbereiding met minder suiker en vet – Barbara Duquenne Over het in balans brengen van het recept, voor een lekker en smeuïg roomijs.
11:45 Klimaatscans voor melkveebedrijven – Veerle Van Linden Project klimrek biedt klimaatscans en individuele begeleiding aan melkveebedrijven om de ecologische voetafdruk te verkleinen.
12:00 Einde
Praktisch
Elke lezing duur 10 minuutjes, gevolgd door 5 min. vragen.
Schrijf in en ontvang uw link voor gratis online deelname.