Update onderzoeksproject Nieuwsbrief Klimrek 2 - augustus 2020

Beste Klimrek-volger,

Fijn dat je je inschreef voor onze Klimrek-nieuwsbrief! Via dit medium proberen we je up to date te houden over het verloop van het project. Tussen de nieuwsbrieven door kan je uiteraard ook steeds terecht op onze website: www.klimrekproject.be.

Corona-vertraging

Corona heeft jammer genoeg ook impact op ons project. We liepen immers een lichte vertraging op omdat het tijdens de lockdown een tijdje niet mogelijk was om onze pilootboeren te bezoeken waardoor het moeilijker was om data te verzamelen. Ook de projectmedewerkers met jonge kinderen konden minder efficiënt werken dan voordien. We doen er uiteraard alles aan om die kleine achterstand zo snel mogelijk weg te werken.

Tweede co-creatiesessie Melkvee

Het doel van Klimrek is om een Klimaattraject te ontwikkelen voor melkveehouders, varkenshouders en akkerbouwers met aardappelen in het teeltplan. De ontwikkeling van het Klimaattraject gebeurt in co-creatie met verschillende stakeholders uit de betrokken sector om ervoor te zorgen dat het traject zo correct, gebruiksvriendelijk en gedragen mogelijk is.

Het co-creatietraject van melkvee werd opgestart eind 2019 en start met de ontwikkeling van de Klimaatscan. Tijdens de eerste bijeenkomst werden de afzonderlijke deelsystemen van een Vlaams melkveebedrijf onderscheiden en gekarakteriseerd om zo de verscheidenheid is in de Vlaamse melkveehouderij in beeld te brengen. Begin juli ging de tweede sessie door. Deze keer werd input gevraagd over de manier waarop de ecologische (LCA) en economische doorrekening moet gebeuren. Een kort verslagje vind je hier.

Hoe werkt dat nu, zo’n Klimaatscan?

Om de klimaatimpact van en op een bedrijf juist in kaart te brengen, is er veel analysewerk nodig en moet je met heel wat bedrijfsspecifieke factoren rekening houden. Via simulaties proberen we zicht te krijgen op welk effect het doorvoeren van klimaatmaatregelen zal hebben op de klimaatimpact van een bedrijf. Naast een inschatting van de ecologische impact maken we ook een kosten-batenanalyse van de voorgestelde klimaatmaatregelen.

Bij de ontwikkeling van het Klimaattraject komt dus heel wat rekenwerk aan te pas. Benieuwd welke werkwijze we hiervoor hanteren? Ontdek het hier!

Ontmoet onze Klimaatboeren of word er zelf één!

Om een robuust en wetenschappelijk onderbouwd Klimaattraject op te kunnen stellen, moet dit gebaseerd zijn op heel wat inputdata uit de praktijk.

Vijf melkveehouders lieten daarom hun bedrijf tot in het kleinste detail doorlichten door de projectpartners. In de vorige nieuwsbrief leerde je al twee pilootboeren kennen, maak nu ook kennis met de andere drie!

Ben of ken je een akkerbouwer-aardappelteler of varkenshouder die graag wil meestappen in Klimrek? Wil je graag een Klimaatscan op jouw bedrijf of misschien zelfs meebouwen aan het Klimaattraject en zelf pilootboer worden? Laat het ons zeker weten!

Opstart traject akkerbouw

Tijdens het eerste projectjaar heeft Klimrek zich gefocust op het klimaattraject voor melkvee. Binnenkort starten we echter ook het traject voor akkerbouw met aardappelen in het teeltplan op. We hebben al enkele stakeholders die input zullen geven tijdens de co-creatiesessies, maar er is zeker nog ruimte voor extra (praktijk)kennis!

Ben jij een akkerbouwer-aardappelteler of ligt je expertise in deze deelsector en wil je betrokken worden bij de ontwikkeling van het Klimaattraject? Laat het ons weten via Doe Mee! Stuur deze nieuwsbrief ook gerust door naar andere (mogelijks) geïnteresseerden!

Heb je nog vragen of kunnen je ergens bij helpen?

Contacteer ons!

Tot snel,

Het Klimrek-team

> Lees de nieuwsbrief in pdf