Update onderzoeksproject Nieuwsbrief Klimrek 1 - maart 2020

Beste Klimrek-volger

Fijn dat je je inschreef voor onze Klimrek-nieuwsbrief! Via dit medium proberen we je up to date te houden over het verloop van het project. Tussen de nieuwsbrieven door kan je uiteraard ook steeds terecht op onze website: www.klimrekproject.be.

Kick Off

Klimrek ging van start in september 2019. Om alle stakeholders (landbouwers, financierders, landbouworganisaties, verwerkende industrie, gemeenten, proefcentra, …) op de hoogte te brengen over de inhoud en het verloop van het project, organiseerden we op 21 oktober en 7 januari een Kickoff-moment.

Co-creatie

Het doel van Klimrek is om een Klimaattraject te ontwikkelen voor melkveehouders, varkenshouders en akkerbouwers met aardappelen in het teeltplan. De ontwikkeling van het Klimaattraject gebeurt in co-creatie met verschillende stakeholders. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het traject zo correct, gebruiksvriendelijk en gedragen mogelijk is.

Het eerste co-creatietraject dat werd opgestart is dat van melkvee. In deze groep zetelen afgevaardigden van de landbouworganisaties, leden van de Belgische zuivelfederatie (BCZ), sectoradviseurs, onderzoekers van ILVO, Inagro en Hooibeekhoeve, Wervel, medewerkers van het departement landbouw en visserij, en natuurlijk last but not least verschillende melkveehouders.

Het doel van de eerste bijeenkomst was om een beeld te krijgen van welke deelsystemen, processen, en praktijken we kunnen onderscheiden op een Vlaams melkveebedrijf en wat de verscheidenheid is in de Vlaamse melkveehouderij. Het resultaat van de co-creatiesessie zie je hier. Meer informatie vind je terug op de projectwebsite.

Klimrek in de kijker

Klimrek mocht de laatste maanden al heel wat persaandacht genieten. Hier vind je een overzicht:

Ontmoet onze klimaatboeren

Om een goed wetenschappelijk onderbouwd Klimaattraject op te kunnen stellen, moet die gebaseerd zijn op heel wat inputdata uit de praktijk. Vijf melkveehouders laten daarom hun bedrijf tot in het kleinste detail doorlichten door de projectpartners. Leer ze hier kennen!

Wil jij ook de koe bij de horens vatten?

Ben of ken je een landbouwer die graag wil meestappen in Klimrek? Wil je graag een Klimaatscan op jouw bedrijf of misschien zelfs mee bouwen aan het Klimaattraject? Laat het ons weten!

Heb je nog vragen of kunnen wij je ergens bij helpen? Contacteer ons!

Tot snel, het Klimrek-team

> Lees de nieuwsbrief in pdf