In de media Zo wordt gras resistent gemaakt tegen grote droogte zoals nu

04/08/2018
Een droge graszode
Gras na langdurige droogte - © VRT Nieuws

De aanhoudende droogte treft ook de veesector, omdat het gras waarmee het vee deze winter moet worden gevoederd helemaal uitdroogt. Aan het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) wordt intussen gras ontwikkeld dat resistent is tegen lange droogteperiodes.

Grasras

We zijn daar nu toch al ruim 10 jaar mee bezig", zegt Greet Riebbels van het ILVO in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Veredelen is een trage bezigheid, maar sinds vorig jaar staan onze eerste droogteresistente grassen op de Europese rassenlijst." Concreet wil dat zeggen dat ze aangeboden worden aan de markt.

Het ILVO is een overheidsonderzoeksinstelling en brengt zelf die grasrassen niet op de markt. Bedrijven kunnen de door hen ontwikkelde rassen wel aan de man brengen. "Wie grasrassen koopt, koopt meestal mengelingen waar dan die droogteresistente rassen in gemengd kunnen zijn. Wanneer het weer zo extreem is als vandaag, blijven toch enkele grassprieten overeind."

Er is geen aan- of uitknop om grassen droogteresistent te maken

Greet Riebbels van het ILVO

Het veredelen van grassen op zeer specifieke kenmerken is niet eenvoudig. "Er is geen aan- of uitknop om gras droogteresistent te maken", zegt Riebbels. "Droogteresistentie is een van die kenmerken die een continuüm vormen van net iets beter dan een andere grassoort en net iets slechter." Bovendien is droogteresistentie niet het enige waarop veredeld wordt. "We houden ook de verteerbaarheid, voedingswaarde, zodedichtheid en de wintervastheid in de gaten."

Hoe gaat het nu in zijn werk? Bij veredeling worden vader- en moederlijnen gezocht die al goed scoren op de kenmerken die ze willen verdelen. Die worden gekruist en gezaaid op een proefveld. "Alleen de allersterkste zaden die aan de gewenste kenmerken voldoen worden gehouden en gebruikt voor een nieuwe generatie. We blijven dat herhalen tot we aan een nieuw ras komen. Een ras dat beter is dan alles wat al commercieel op de markt te krijgen is."

Bron: VRT Nieuws

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant