Publicatie | Mededeling Visserij verduurzaamt - een beknopt overzicht

04/05/2021
Vissersboot

Op 30 augustus 2011 werd de ambitie om de Belgische visserijsector te verduurzamen ingewilligd door het startsein te geven aan het ‘Vistraject, Duurzaamheidstraject voor de Belgische visserijsector’. Hierin werden drie hoofdoelstellingen beschreven (Snijder et al. 2015);

  1. De betrokken partijen werken samen aan de transitie naar een duurzame visserij
  2. De duurzaamheidskenmerken van de vissersvloot worden herkend en erkend (meetbare resultaten)
  3. De geleverde inspanningen worden naar buiten gecommuniceerd.

Om de vorderingen richting deze doelstellingen op te kunnen volgen leverden verschillende opeenvolgende projecten de noodzakelijke berekeningsmethodes en visualisatietools:

  1. Met een systeem van 11 indicatoren kan de duurzaamheid van een vissersvaartuig berekend en gecommuniceerd worden naar verschillende eindgebruikers (VALDUVIS-tool met de duurzaamheidsster)
  2. Reders worden begeleid richting een betere duurzaamheidsscore (MaViTrans Support en Visserij Verduurzaamt Support)
  3. De inspanningen van reders te worden gecommuniceerd naar kopers toe via een markterkenning op de veilklok. (MaViTrans Market en Visserij Verduurzaamt Market)

In dit rapport wordt achtergrondinformatie gegeven over de VALDUVIS-tool en de toepassing ervan, en wordt beschreven wat er de afgelopen jaren gebeurd is rond het verduurzamen van de Belgische vloot.

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant

Persbericht 24/08/2021

Rog, Vis van het Jaar 2021

3 soorten roggen op een rij
Rog wordt in Vlaanderen ”vis van het jaar 2021”. VLAM zet rond deze vissoort een promotiecampagne op, met opvallend veel nuances en weetjes. Het is opnieuw het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en V...