"Melk is goed voor elk", zo luidt het gezegde. Helaas zit er ook een luchtje aan melk. Zo produceren koeien ammoniak en methaan via hun adem en mest. Die gassen zijn schadelijk voor de natuur en het klimaat en komen vooral vrij wanneer de koeien op stal staan. In zijn doctoraat zoekt Kobe Coorevits (ILVO - KU Leuven) naar een manier om de uitstoot van deze gassen op een nauwkeurige én betaalbare manier in melkveestallen te monitoren. Want, zo luidt een ander bekend gezegde, "meten is weten".
Landbouweconomen hebben langlopende productiecijfers van alle Vlaamse melkveebedrijven naast opgetekende weersfenomenen gelegd om de economische schade door hitte in kaart te brengen.
Uit een wereldwijde vergelijking van de ecologische voetafdruk van melk, uitgevoerd door ILVO, blijkt dat de melk nergens zo klimaatzuinig wordt geproduceerd als in Vlaanderen.
Op melkveebedrijven waar met een robot gemolken wordt, blijkt de voederkost per 100 liter melk gemiddeld ruim 2,5 euro hoger te liggen dan op andere melkveebedrijven