Projectnieuws Overleving voorspellen en verbeteren

01/03/2018
Vissersboot met jan-van-genten

Welke vissoorten hebben een redelijke kans op overleving na teruggooi, en onder welke omstandigheden? Via modellering wil ILVO een eerste inschatting maken van de overlevingskansen van verschillende vissoorten. Op basis daarvan kan beslist worden of de piste van uitzonderingsmaatregel op de Europese aanlandplicht verder wordt onderzocht.

Via een aanlandplicht van alle gequoteerde vangsten wil Europa de visserijsterfte reduceren en de selectiviteit verbeteren. Dit kan echter resulteren in ongewenste hogere visserijsterfte doordat de vis geen kans meer heeft op overleving na teruggooi. Daarom is een uitzonderingsregel mogelijk, welke soorten met hoge overlevingskansen vrijstelt van de aanlandplicht. Voor de Vlaamse visserijsector is het dus belangrijk om te kunnen inschatten hoe goed (of slecht) verschillende knelpuntsoorten kunnen overleven na teruggooi. Het is ook belangrijk om de factoren te identificeren die een invloed hebben op de overleving, om gericht te kunnen zoeken naar technische en operationele aanpassingen om de overleving van de teruggooi te verbeteren. Ook het opvolgen van ontwikkelingen in internationaal overlevingsonderzoek en het verder onderbouwen van de overlevingsresultaten is essentieel voor het verlenen van sector- en beleidsondersteunend wetenschappelijk advies.

ILVO voerde eerder al traditioneel overlevingsonderzoek uit bij pladijs. Deze methode is echter zeer tijdrovend, arbeidsintensief en bijgevolg zeer duur. De wetenschappelijk onderbouwing voor het aanvragen van een uitzonderingsmaatregel wordt echter snel verwacht, en er is dringend onderzoek nodig voor verschillende soorten gevangen met verschillende visserijtechnieken in verschillende visgebieden. Daarom zal ILVO in het project “Overleving modelleren’ een Bayesian netwerkmodel uitwerken om voor enkele knelpuntsoorten een eerste inschatting te kunnen maken of ze een hoge overleving hebben. Op die manier kan onderzocht worden of ze in aanmerking komen voor de uitzonderingsregel en of meer uitgebreid overlevingsonderzoek nuttig kan zijn.

Uit het eerdere onderzoek naar pladijs bleek dat hoe meer reflexen afwezig zijn en meer verwondingen de vis heeft of hoe hoger de RAMP scores (Reflex Action Mortality Predictor), hoe minder pladijs overleeft. Belangrijke factoren die de grote variatie van de vastgestelde overleving verklaren zijn sleepduur, zeewater temperatuur, golfhoogte, conditie van de vis en sorteertijd. Daarom zal ILVO binnen het huidige project een uitgebreidere analyse uitvoeren om te bepalen welke van bovenstaande factoren het belangrijkste zijn.

De verworven inzichten zullen het mogelijk maken om gerichter te zoeken naar technische en operationele aanpassingen om de overleving van de teruggooi − niet alleen van schol maar ook van andere al dan niet gequoteerde soorten − te verbeteren.

Project: Overleving voorspellen en verbeteren: analytische en modelmatige benadering als insteek voor verder onderzoek en advies
Looptijd: 31/12/2018
Samenwerking: DFO, Canada; NSW DPI, Australia
Financiering: EVF-FIVA.

Ook interessant