Projectnieuws Nieuwe online opleiding wil landbouwers helpen met een duurzaam business plan

10/01/2022
MOOC

Wereldwijd worden boeren geconfronteerd met globale uitdagingen zoals klimaatverandering, prijsdruk, maatschappelijke en politieke instabiliteit. Meer dan ooit moeten boeren verschillende rollen aannemen: ze zijn niet alleen boeren, maar ook bedrijfsleiders, HR managers, marketeers en ondernemers. In deze context is een goed bedrijfsplan van cruciaal belang. De nieuwe MOOC: “Sustainable Business Models: Guidance for Future Farmers” leert boeren omgaan met deze uitdagingen en geeft hen meer inzicht en inspiratie voor het ontwerpen van een goed bedrijfsplan.

De MOOC (Massive Open Online Course), een gratis opleiding voor deelnemers van over heel de wereld, is ontwikkeld door de afdeling Bio-economie van de KU Leuven in samenwerking met het ILVO, Rikolto, Fachhochschule Südwestfalen en Odisee. In deze MOOC lichten de experten van de verschillende universiteiten en kenniscentra de strategische plannen van een landbouwbedrijf toe.

De online cursus geeft niet alleen inzicht in de hedendaagse landbouwsector, maar biedt ook een perspectief op de kansen en hindernissen binnen de huidige voedselsector. Daarnaast leren de deelnemers een landbouwbedrijf in kaart te brengen door sterktes en zwaktes van het bedrijf te identificeren. In een volgende stap gaan ze op zoek naar lokale en globale ondersteunende omgevingen en leren ze een geschikte bedrijfsstrategie te ontwikkelen. De deelnemers reflecteren over de toegevoegde waarde die producten en diensten bieden aan de doelgroep. Op het einde van de cursus leggen ze alle puzzelstukjes samen in het ‘Business Model Canvas’.

Met boeren van over de hele wereld als voorbeeld, neemt de MOOC een duik in succesvolle businessmodellen en marketingverhalen binnen de landbouwsector. Op die manier geeft de MOOC inzichten in de ontwikkeling van toekomstgerichte en robuuste businessmodellen. Deze gratis Engelstalige cursus, getiteld “Sustainable Business Models: Guidance for Future Farmers” is vanaf 10 januari 2022 beschikbaar op het EdX-platform.

Registreer je en kom te weten hoe je een sterk businessmodel ontwikkelt voor een landbouwbedrijf.

Bekijk video op YouTube