In de media ‘Mel Bee’ wint Rivierenhof Rose Award

12/06/2023
Roos ‘Mel Bee’ wint Rivierenhof Rose Award - Copyright: provincie Antwerpen
Roos ‘Mel Bee’ wint Rivierenhof Rose Award - Copyright: provincie Antwerpen

Rozen uit de Rozentuin in het Rivierenhof vallen in de prijzen

Op zondag 11 juni tijdens het jaarlijkse Rozenfeest werden de winnaars van de Rivierenhof Rose Award in de Rozentuin van het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in de bloemetjes gezet. De roos ‘Mel Bee’ wint de Rivierenhof Rose Award.

De roos ‘Mel Bee’ van ILVO Vlaanderen uit België ging met goud aan de haal. Zilver ging naar een roos uit Duitsland: ‘Summer of Love’ van Kordes Rosen. Kordes Rosen verzilverde bovendien ook nog een bronzen plaats voor de roos ‘Alexander von Humboldt’. Die rozen scoorden gedurende de volledige keuringsperiode van 2020 tot 2022 het beste op de twee keuringslocaties. De winnende kwekers kregen een oorkonde en een cadeaumand met streekproducten uit de provincie Antwerpen.

In 2019 is het Provinciaal Groendomein Rivierenhof gestart met de organisatie van de Rivierenhof Rose Award. Gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen Mireille Colson: “Het doel van de award is de roos kiezen die het meest geschikt is voor gebruik in openbaar groen. Dat zijn gezonde, duurzame en onderhoudsarme rozen die probleemloos geplant kunnen worden in de openbare groene ruimte én die de biodiversiteit ten goede komen. Dat sluit ook aan bij de kwaliteitslabels ISO-14001, de Green Flag Award en de SDG-doelstellingen die het park uitdraagt.”

Leen Leus van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO): “De naam verklapt het al, maar de Mel Bee is een insectvriendelijke roos uit Melle. Dit is niet de eerste prijs voor Mel Bee. Vorig jaar won ze nog het Concours international de roses nouvelles Bagatelle in Parijs.”

Thomas Proll vertelt: “Zowel de Summer of Love en de Alexander von Humboldt komen uit de Nectar Garden collection omdat ze heel insectvriendelijk zijn. Ze wonen eerder ook al prijzen, onder andere tijdens de Duitse ADR trial. De Rivierenhof Rose Award is een bevestiging voor de eerdere bekroningen.”

Voor dit project werken het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen en het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne (Antwerpen) samen. In 2020 plantten beide locaties 12 deelnemende rozen. Er deden 5 verschillende deelnemers uit België en Duitsland mee aan de eerste keuringsronde. Deelnemende rozen in alle vormen en kleuren, bodembedekkend, perk- en heester, klimrozen, allemaal ingezonden vanuit de insteek: gebruik in openbaar groen. In 2021 vond de eerste keuring plaats en in 2022 de tweede. Nu, na de keuringsperiode van twee jaar, in 2023 zijn de eerste gouden, zilveren en bronzen medaille uitgereikt.

De jury bestaat uit 20 juryleden, zowel professionals als liefhebbers. Zij kijken naar verschillende parameters zoals onder andere de gezondheid van de plant, de bloei en de groeikracht en vitaliteit. Op vier verschillenden momenten tijdens de zomermaanden van 2021 en 2022 beoordeelden de juryleden de verschillende variëteiten in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof en bij het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen. De deelnemende rozen worden op twee locaties geplant omdat een andere bodem en microklimaat voor verschillende resultaten zorgen.

Publiekslieveling Rozentuin Rivierenhof

Ook de parkbezoekers kunnen hun favoriete roos uit de Rozentuin kiezen” vertelt Peter Verdyck, directeur van het Provinciaal Groendomein Rivierenhof. “Iedereen kan tot en met 17 september stemmen op de ‘Publiekslieveling Rozentuin Rivierenhof’. We hechten belang aan de mening van onze bezoekers. Met de publieksprijs krijgen zij ook de kans om hun favoriete roos uit de Rozentuin te kiezen.” Stemmen kan via de website www.provincieantwerpen.be. Bovendien maakt iedere deelnemer kans op het winnen van een waardebon voor een ontbijt bij Kasteel Rivierenhof ter waarde van 30 euro.

Meer informatie over Mel Bee (BEST-select)

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant

Video 07/05/2024

Wetenschap uitgedokterd 2024

Wetenschap uitgedokterd
Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch o...