Persbericht ILVO en VITO gieten samenwerking in MoU

04/09/2024
Ondertekening MoU ILVO en VITO

VITO en ILVO hebben hun samenwerking in een Memorandum van Overeenstemming (MoU) gegoten. Daarmee engageren ze zich om nog nauwer samen te werken en elkaar te versterken in onderzoek om op die manier meer impact te genereren op agro-food en milieu.

ILVO en VITO hebben in hun onderzoek raakvlakken die door dit MoU nog eens versterkt worden. Samen met de VIB willen zij het potentieel verkennen voor het creëren van een zogenaamd 'agtech vliegwiel'. Daarbij willen zij de focus leggen op de aanpassing van landbouw aan klimaatverandering, ontwikkeling van nieuwe plantenrassen en gewasbescherming, versnelling van productontwikkeling en ecosysteemverbetering door het koppelen van relevante fenotyperingsplatformen. Het gezamenlijk aangeboden platform dat nu onderzocht wordt, moet een uniek aanbod bieden voor de agro-(voedings)onderzoeksgemeenschap en de industrie. De ambitie is zowel R&D te stimuleren als de socio-economische impact van het onderzoek te verhogen.

In het MoU werd ook vastgelegd dat ILVO en VITO zich zullen buigen over de systeemtransitie in de landbouw om zo meer inzicht te krijgen in de dynamiek van de open ruimte in Vlaanderen. De focus hierbij ligt op de balans tussen natuur en landbouw. Ze zullen ook de mogelijkheden verkennen om technologieën te ontwikkelen of te optimaliseren om landbouw- en voedselbijproducten en afval om te zetten in chemicaliën en materialen voor de bio-economie.

Er zal ook veel aandacht gaan naar water. Zowel VITO als ILVO voeren onderzoek naar waterbeheer, -kwaliteit en -duurzaamheid. Als die informatie gedeeld wordt, dan kunnen beide organisaties elkaar daarin versterken.

De laatste pijler van dit MoU is de ervaring die beide hebben met data, robotica en AI-technologieën voor digitale agrovoedingstoepassingen. Het samenbrengen van de relevante expertise, modellen en tools staat hoog op de agenda.

Het MoU eindigt in september 2026 en werd ondertekend door Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO, en Inge Neven, CEO van VITO.

Ondertekening MoU groepsfoto

Vragen?

Contacteer ons