Projectnieuws Food Pioneers Accelerator is live

29/11/2024

Maandag 4 november vond de kick-off van Food Pioneers Accelerator plaats bij Bodec in het Food Tech Brainport in Helmond. Verduurzaming van de voedselketen door food-innovaties te ondersteunen in de opschalingsfase is een hot-topic. De ruim 50 bezoekers zochten elkaar bij binnenkomst direct op om kennis te maken en kwamen tijdens de presentaties met hele concrete vragen over de mogelijkheden die Food Pioneers Accelerator biedt. We kijken terug op een heel succesvol evenement.

Marjan Welvaarts van lead partner BOM opende de middag door het project te presenteren:

“Uit onderzoek is gebleken dat het voor ondernemers soms lastig is om na de lab- en pilotfase de stap naar technisch opschalen te zetten. Met dit project geven we de ontwikkeling van innovatieve voedseloplossingen een boost. Verduurzaming van de voedselketen kan bereikt worden door andere ingrediënten te gebruiken, anders om te gaan met energie of reststromen als grondstof te gebruiken en wij staan open voor jullie innovatieve ideeën voor verduurzaming”.

Marieke Sopers van Flanders’ FOOD nam het woord met een toelichting van het proces:

“Food Pioneers Accelerator kan tot 50% van maximaal € 250K subsidiëren waardoor een goede match een win-win situatie is voor zowel de startup als de productiepartner. Voorwaarde is dat het om een grensoverschrijdende samenwerking gaat waardoor de samenwerking ook bijdraagt aan de ontwikkeling van de grensregio als food-hub”

Vervolgens kwamen de gastsprekers aan het woord:

  • Gastheer Frank de Boeff van Bodec; een flexibele opschalingspartner met veel ervaring met het opzetten en uitkristalliseren van de eerste volume producties.
  • Thomas van der Kamp van LIVEKINDLY Collective; zij bieden een zeer breed inzetbaar menu aan vleesvervangers.
  • Frank Nouwens van BeefyGreen sloot met hun succesverhaal de presentaties af:
    “Ik raad iedereen aan om beschikbare steun, groot of klein, te benutten. Voor ons heeft een vergelijkbaar project een groot verschil gemaakt.”

Na de presentaties was het tijd om persoonlijk kennis te maken en te netwerken. Onder begeleiding van de projectpartners gingen de bezoekers in wisselende kleine groepjes met elkaar in gesprek. Door het overgrote deel van de groep werd ook dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een productiehal van Bodec te bezoeken. Als afsluiter was er de gelegenheid om verder te netwerken onder het genot van een drankje en heerlijke hapjes.

> Bekijk ook de sfeerimpressie van de kick-off

Over het project

Food Pioneers Accelerator verbetert en versnelt de opschalingsmogelijkheden voor bedrijven die innovatieve voedseloplossingen ontwikkelen.

Dit doen we door voor het mkb in Zuid-Nederland en de kmo’s in Vlaanderen met een technisch opschalingsvraagstuk, over de grens een demo- of productiepartner te vinden. Vervolgens kunnen zij samen aan de slag.

Tijdens de uitvoering bieden wij begeleiding en subsidie om sneller een weg naar de markt de vinden. Zo maken we onze voedselketen efficiënter, duurzamer en gezonder en versterken we de concurrentiepositie van de grensregio.

www.interregvlaned.eu/food-pioneers-accelerator

Interreg Vlaanderen - Nederland en projectpartners

Meer info

Vragen?

Contacteer ons

Nathalie Bernaert

Expert plantaardige producten en reststromen