Persbericht Expo Gentse Gronden vertelt verhaal van publieke landbouwgronden

20/03/2024

Het Gentse stadsmuseum STAM en het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) slaan de handen in elkaar voor de expo 'Gentse Gronden'. De tentoonstelling legt een onbekend en intrigerend hoofdstuk uit de geschiedenis van de stad Gent bloot. ‘Gentse Gronden’ loopt van vrijdag 22 maart tot 29 september 2024 in het stadsmuseum.

"Toegang tot landbouwgronden voor boeren is een actueel thema. Gronden voor landbouw en voedsel zijn van grote strategische waarde. Met landbouwgronden in publieke eigendom hebben overheden de kans om een doordacht landbouwbeleid te voeren. De samenwerking STAM–ILVO is voor ons als wetenschappelijk instituut uniek. Hier kunnen op een bijzondere manier communiceren over landbouwkundig – ruimtelijke onderzoeksresultaten." - Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO.

Vandaag is Gent eigenaar van zo’n 1.800 hectare plattelandsgronden, vooral buiten de stad. Ooit was dat 5.000 hectare. Via historische objecten, kaarten en schilderijen leren bezoekers het verhaal van die gronden. Video-interviews tonen de familiegeschiedenissen, uiteenlopende belangen, ideeën en dromen die zich rond de gronden verzamelen.

Het Gentse OCMW bezit 1.438 hectare landbouwgrond buiten Gent en 104 hectare binnen de stadsgrenzen. Landbouwgronden zijn goed voor zowat 85 procent van het grondbezit van de Stad Gent. Deze expo geeft niet alleen historische duiding, maar biedt ook nieuwe invalshoeken voor het debat.

Sami Souguir, schepen van Cultuur Stad Gent

De nieuwe tentoonstelling, van de hand van curatoren Esther Beeckaert (STAM) en Hans Vandermaelen (ILVO en UGent), gaat gepaard met een uitgebreide reeks activiteiten, van fietstochten en meewerkdagen op boerderijen tot 'Gentse Gronden Sessies', lezingen en congressen.

Het verhaal van de Gentse plattelandsgronden begint al in de 13de eeuw, wanneer rijke families, abdijen, kerken en hospitalen eigenaar worden van hoeves en akkers. De gronden worden de basis voor de armen- en ziekenzorg, als bron van voedsel en inkomsten. Veel gronden zijn 800 jaar later in handen van het OCMW én voer voor debat. Ook daar gaat de expo dieper op in.

Meer info over de expo op www.stamgent.be.

Zeeuws Vlaanderen ca 1570 Archief Gent Familie Scheele Zaamslag ca 1900 De haven van Gent 1974 Archief Gent
Bekijk video op Vimeo

Vragen?

Contacteer ons

Ook interessant

In de media 13/03/2024

Dossier Kerk en landbouw

Kerk en landbouw
Onderzoeker Hans Vandermaelen merkt op dat de eigenaars van publieke gronden doorgaans weinig visie hebben op het eigen patrimonium.