Toepassers aan het woord | Projectnieuws Dien je bijdrage voor de studiedag "Waterbeheer in landbouwgebied" in

Op vrijdag 24 oktober 2025 gaat in Brugge de studiedag 'Waterbeheer in landbouwgebied: van bedrijf tot stroomgebied' door. Hoe productief zijn waterbeheermaatregelen voor een landbouwbedrijf? Hoe dragen deze bij aan ruimer watersysteem dat duurzaam en weerbaar is? Welke technieken van waterbeheer zijn er en hoe pas je die correct toe?
Tijdens de studiedag bekijken we waterbeheer in landbouwgebied vanuit verschillende perspectieven met de landbouwer centraal, op verschillende schalen van perceel tot landschap en zowel met een technische als een procesmatige bril.
Deze studiedag kan pas slagen mits actieve deelname van landbouwers, gebiedswerkers, waterbeheerders en beleidsmakers.
Daarom vragen we om jouw ervaringen en inzichten, jouw onderzoek of projectwerk met de organisatoren van deze studiedag te delen.
Ten laatste op 28 mei 2025 (10 uur) verwachten we jouw inzending in de vorm van een presentatie, poster of video.
Hoe insturen ?
Je zendt je bijdrage in via dit formulier.
Indien vragen of opmerkingen, neem je contact met de organisatoren via wateronderzoek@ilvo.vlaanderen.be
Voor welke thema’s of sessies kan je indienen?
- Welke maatregelen verhogen de productiviteit van de landbouw en verduurzamen de waterbalans?
Maatregelen die hier aan bod kunnen komen zijn peilgestuurde drainage, stuwen, wateropslaginfrastructuur, bodembeheermaatregelen, innovatieve irrigatietechnieken, infiltratiezones,… (niet uitsluitend). Bijdragen leggen duidelijk uit welke techniek ze hebben bestudeerd, welke impact de maatregel heeft zowel op het rendement van het landbouwbedrijf als op de waterbalans van het perceel/bedrijf, wie de maatregel uitvoert, wat eventuele nadelen en/of trade-offs zijn, … - Hoe beheer je de waterinfrastructuur in de dagdagelijkse praktijk?
In deze sessie bekijken we hoe de boer of een andere beheerder dagdagelijks omgaat met de infrastructuur of de maatregel. Je bijdrage toont hoe de beheerder beslissingen neemt over timing van acties, waterpeilen, … Daarbij kan het gaan over het materiaal, de nodige metingen, digitale tools of modellen en hoe die bijdragen aan een optimaal beheer voor agronomisch rendement én mogelijke voordelen voor het watersysteem in het gebied. - Hoe knelpunten voor duurzaam waterbeheer wegwerken?
Het implementeren van maatregelen voor een weerbaar watersysteem in landbouwgebied loopt niet altijd van een leien dakje. In deze sessie bespreken we knelpunten die in verschillende projecten naar boven gekomen zijn en reflecteren hierover met een panel experten en beleidsmakers. Wil je toch ook nog iets bijdragen vanuit jouw onderzoek of praktijk: dien dan gerust een bijdrage in voor een poster. - Opschalen van lokale maatregelen naar effecten op het breder watersysteem (landschap, rivierbekken, regio)
Hier verwachten we onderzoek naar modellen of andere rekentools die kunnen helpen om de impact van bepaalde maatregelen op het watersysteem in een landschap, rivierbekken of regio in te schatten. Specifieer zeker welke maatregelen je probeert op te schalen, welke scenario’s je doorrekent en hoe die samenhangen met de realiteit en/of toekomst, … Hoe zit het met validatie van je model/tool? In deze sessie passen ook optimalisatiestudies die nagaan welke maatregel waar het meest effectief is en waarom. Tenslotte is er ook ruimte voor werk rond individuele of collectieve financieringsmechanismen die het opschalen van maatregelen kunnen faciliteren. - Waterbeheer is een kwestie van processen met mensen
Waterbeheer gebeurt zelden alleen en verschillende actoren hebben vaak verschillende belangen. Wat voor processen zijn cruciaal om samenwerking te bevorderen of om beheer te verbeteren? Hoe kan men dit faciliteren? Welke vormen van beheer zijn mogelijk van individueel over collectief tot centraal?
De projectteams van OP-PEIL, StuwViewer, LIFE-ACLIMA en Turquoise danken je alvast voor je interesse en bijdrage.
Wil je uitgenodigd worden voor de studiedag, van zodra het programma definitief is, laat dan hier je gegevens achter.
