Beleidsadvies Advies voor bijbemesting (Besluit Vlaamse Regering 04/04/2025, 15e maatregel)
Het document getiteld ‘Een gehomologeerd en gestandaardiseerd systeem voor advisering van N-bijbemesting als maatregel voor landbouwers als terugverdieneffect in het kader van MAP7’, opgesteld en gecertificeerd door ILVO in april 2025, bevat op wetenschap en expertenkennis gebaseerde richtlijnen voor het maken van een “advies voor bijbemesting”.
Het document is noodzakelijk te raadplegen door laboratoria die N-bijbemestingsadviezen voor landbouwers verstrekken op basis van bodemanalyses als één van de maatregelen voor het bekomen van een verlaging van de bemestingsvermindering.
Het is ook nuttig voor de akker- en tuinbouwers zelf die hun laboratorium willen aanspreken voor het verkrijgen van een N-bijbemestingsadvies als terugverdienmaatregel.
Het document hoort officieel bij het Besluit van de Vlaamse Regering (BVR) van 4 april 2025 tot wijziging van de VLAREME van 28 oktober 2016, wat betreft de goede bodem-, teelt- en bemestingspraktijken. Met name bij artikel 2 van dit besluit, waarin de opsomming staat van 15 als goede bodem-, teelt- en bemestingspraktijken beschouwde maatregelen die in aanmerking komen voor een verlaging
van de bemestingsvermindering. (De eerste 14 maatregelen zijn ‘automatisch goedgekeurd, want onderbouwd door landbouwkundig onderzoek.)
Dit document vergezelt (binnen artikel 2 van het BVR) enkel de 15de maatregel, zijnde ‘bijbemesting na ADVIES’. De adviezen waarvan sprake worden zodoende omgeven door de richtlijnen in het document.
Enkel als het bemestingsadvies van de laboratoria voldoet aan de richtlijnen, wordt het erkend als terugverdienmaatregel.
De rol van ILVO?
ILVO voert in samenwerking met vele binnen- en buitenlandse onderzoekspartners bodem- en bemestingsonderzoek uit, maar levert zelf geen individuele (bij-)bemestingsadviezen af aan de sector. ILVO behoudt zijn onafhankelijke positie om bijvoorbeeld dit document op te stellen in het belang van heel de landbouwsector.
Dit document heeft een dynamisch karakter. Het is daardoor mogelijk om systeem voor advisering op termijn te verbeteren op basis van bijkomende wetenschappelijke inzichten over fysische, chemische, maar zeker ook biologische bodemprocessen.
Wanneer een landbouwer toelichting behoeft bij specifieke perceelsadviezen, afgeleverd door een laboratorium dat erkend is voor bijbemestingsadviezen waarvan hier sprake, dan wendt hij zich best rechtstreeks naar dat lab.