Voeding speelt een cruciale rol in onze gezondheid, niet alleen bij ziekte, maar vooral in het voorkomen ervan. NuHCaS nodigt professionals uit de voedings- en gezondheidssectoren uit om samen te verkennen hoe we in Vlaanderen voeding sterker kunnen inzetten in primaire preventie. Hoe zetten we beleid om in praktijk? We schetsen het preventielandschap, belichten het Vlaams beleid, verkennen de meerwaarde van systeembenadering, en delen praktijk initiatieven. Inspirerende projecten tonen hoe voeding een hefboom kan zijn voor een gezondere samenleving.
Programma
13:00 Onthaal met koffie
13:30 Deel 1
Is een voedingsdriehoek voldoende of mag het iets meer zijn? - KU Leuven, Christophe Matthys
Vandaag investeren in morgen: Preventiestrategieën lokaal en internationaal - Preventieplatform - UZA, Michael Sels
Voedsel verbindt: over de kracht van solidariteit in de keten - Kookploeg Solidair, Koen Van den Bossche
Catering en meer: Gevarieerd eten op school - Hanssens Catering - Arthur Hanssens
De Belgische maaltijdbox - Foodbag - Celine Henderickx
15:00 Pauze
15:30 Deel 2
Van losse interventies naar samenhangende acties: de kracht van systeembenadering in het bevorderen van gezonde voedingspatronen - UGent, Wendy Van Lippevelde
De Gezondheidsmonitor - UGent, Marthe De Boevre
Project ‘Fiberquest’: Voedselgeletterdheid en vezels - Voedingsbedrijf en projectcoördinator getuigen
Project ‘Pilots’: Innovatie in verwerking, herformulering van producten - Voedingsbedrijf en projectcoördinator getuigen