Conferentie Minister Crevits opent een onderzoeksstraat voor experimenten met plantaardige eiwitproducten in Food pilot

Minister Hilde Crevits bezoekt Food Pilot

Foto's

Overhandiging 35 succesverhalen in de gloednieuwe Food Pilot-brochure Bezoek Crevits proefveld kikkererwt Minister Crevits aan compostkeerder Minister Crevits keert compost Minister Crevits bezoekt Rainout shelters Minister Crevits dronevliegen Minister Crevits proeft hamburgers met nieuwsoortige eiwitten

Op 26 augustus 2020 beoordeelt minister Hilde Crevits nieuwe peulgewassen op een wetenschappelijk proefveld in Merelbeke. Vervolgens experimenteert ze met eiwitpoeder van soja in een nieuwe semi-industriële extrusiemachine in de Food Pilot in Melle, én proeft ze hamburgers met plantaardige eiwitten.

Programma

10.00 – 10.30 Over drones en droogte. En hoe het eerste het tweede helpt te beheersen

Adres: “ILVO Plant39”, Caritasstraat 39, 9090 Melle (start bij de rainout shelters, voorbij het groot serrecomplex)

Liefst 50% minder neerslag gedurende de groeimaanden juni, juli, augustus en september: dat voorspellen de klimaatexpert voor onze regio tegen het jaar 2100. De combinatie van droogte met periodes van hitte(golven) maakt dat de huidige landbouwgewassen zeer zware schade kunnen oplopen. Minister Crevits krijgt een praktische spoedcursus dronevliegen-boven-proefvelden met camera die de droogtetolerantie van een plant kan meten. De minister reflecteert over het belang van de nieuwste resultaten in klimaat-robuust veredelen.

10.40 – 11.00 Minister keert compost…met tractor en compostkeerder

Adres: P111 compostsite ILVO, “Hoeve”, Burgemeester Van Gansberghelaan 111, 9820 Merelbeke

De grond van de zaak is de bodem! Dat herhalen vele landbouwkundige onderzoekers steeds luider.
Zit Vlaanderen daarom mee in de cockpit van het prestigieuze European Joint Programming project EJP SOIL, een onderzoeks- en beleidsproject met 24 landen en een totaal budget van liefst 80 M€? Wat is de link tussen de Europese ambitie om een duurzamere landbouwproductie vanuit gezonde(re) bodems te stimuleren en de onderzoekstrajecten in Vlaanderen rond (effecten van) boerderijcompost?

11.15 – 11.35 Bezoek aan veldproef: Kunnen kikkererwt, rode boon of edamame bij ons groeien? Minister bewerkt en beoordeelt nieuwe peulgewassen.

Adres: ILVO-proefakker ‘de linde”, hoek Landskoutersesteenweg –Neerstraat, 9820 Merelbeke

Gaat Vlaanderen naar “hummus” van eigen bodem? Waarom is de tijd rijp voor meer eiwitdiversificatie? Wat zijn de kansen voor Vlaanderen, en de problemen om nieuwe productieketens van lokale eiwitproductie op gang te brengen?

11.55 – 12.45 Minister huldigt nieuwe machine voor ‘vochtige extrusie’ van alternatief eiwit in en proeft hamburgers met nieuwsoortige eiwitten.

Adres: Brusselsesteenweg 370, 9090 Melle

“De high moisture extruder staat letterlijk in het midden van de onderzoeksstraat voor de be- en verwerking van alternatieve eiwitproducten tot voeding. We gaan samen met voedingsverwerkers en landbouwers aan de slag met nieuwe gewassen, met nieuwe biomassa’s, met recepten en met aangepaste verwerkingsprocessen”.

Actieve inwerkingstelling van de nieuw geïnstalleerde machine ‘high moisture extruder’, gevolgd door een proefmoment van ‘hybride hamburgers’.

Minimarkt met eiwit-producten en – verhalen.

Voorzitter van Fevia en van Flanders’ FOOD, Jan Vander Stichele en Inge Arents, directeur Flanders’ FOOD zijn beide aanwezig op de lancering, naast de experts van ILVO.

“Voedingsproducenten met een verbredende, innovatieve ambitie ivm flexitarische, gevarieerdere, lokalere voeding vinden in de Food Pilot (experimentele voedingsfabriek van ILVO en Flanders’FOOD) een praktische onderzoekspartner om nieuwe grondstoffen, recepten, processen te testen.”

12.45 – 13.00 staande lunch en nabespreking