Studiedag De eiwitshift in Vlaanderen
De eiwitshift staat voor meer plantaardige eiwitten op ons bord: niet enkel een win-win-win voor mens, milieu en dier maar ook een interessante economische opportuniteit.
Welke ontwikkelingen en kansen komen er aan voor de plantaardige markt? Next Food Chain, het Vlaamse bedrijfsnetwerk rond plantaardige voeding, organiseert samen met het Departement Omgeving een studiedag om een antwoord te geven op die vraag. We richten de schijnwerpers op Vlaanderen: hoe staat het met de Vlaamse eiwitstrategie? Welke trends en innovaties leven er? En hoe kunnen wij ons positioneren binnen de snel groeiende Europese markt?
De studiedag combineert plenaire met break-outsessies en een stevige dosis netwerken. We brengen inzichten uit de hele voedingsketen samen: van boer tot bord.
Een greep uit het aanbod:
- Nieuwe grondstoffen door de boeren van morgen: van precisie fermentatie tot micro-algen.
- Succesvol plantaardig: hoe kraak je nutritionele vraagstukken?
- Innovatieve concepten in de retail en foodservice.
- Inspiratie van onze noorderburen: Nederlandse producten en beleidsinitiatieven.
We verwelkomen iedereen om de fascinerende wereld van de plantaardige voeding te leren kennen.
Toegang gratis, maar registratie is wel verplicht.
We voorzien catering tijdens de lunch en receptie - voorkom voedselverspilling: If you don’t show up, you spoil more than just the party!
Programma
9u15 Start ontvangst met plantaardig ontbijt
10u Aanvang plenair programma met verwelkoming door organisatie en host Ann De Bie
10u20 Plenaire key-notes door Rolf Hiltl van het oudste vegetarische restaurant ter wereld en Claire Bury, Deputy Director General in DG SANTE – European Commission
11u Korte pauze
11u10 Eerste keuze sessie:
- Eiwitten in de supermarkt: meten is weten (Retail & Food Service)
- Europe - opportunity or treat? (Beleid, Belgium & beyond) - in English
- Peulvruchten (Eiwitboeren van de toekomst)
- Met de gezondheidsbril kijken naar vlees-, vis- en zuivelvervangers (Succesvol plantaardig)
Keshia Broucke (ILVO) - Sessie 3: Smaak en Textuur 2.0 via technologie en ingrediënten
12u Lunch en infostandjes
13u20 Aanvang namiddag met speech minister Jo Brouns
13u45 Tweede keuzesessie:
- Eiwitinspiratie uit Nederland (Beleid Belgium & beyond)
- Marketing tips & tricks (Succesvol plantaardig)
Keshia Broucke (ILVO) - Sessie 3: Smaak en Textuur 2.0 via technologie en ingrediënten - Precisiefermentatie (Eiwitboeren van de toekomst)
- Plantaardig innoveren voor de supermarkt (Retail & Foodservice)
14u35 Derde keuzesessie:
- Smaak en textuur 2.0 via technologie en ingrediënten (Succesvol plantaardig)
Keshia Broucke (ILVO) - Sessie 3: Smaak en Textuur 2.0 via technologie en ingrediënten - Algen (Eiwitboeren van de toekomst)
- Plantaardig Out of Home (Retail & Foodservice)
- Steden aan de macht? (Beleid Belgium & beyond)
15u25 Korte pauze
15u35 Plenaire sessie met afsluitend debat en afsluitende beschouwingen
16u30 Aanvang receptie