Update onderzoeksproject WaterRadar: alternatieve waterbronnen voor de landbouw

In tijden van waterschaarste kunnen gezuiverd afvalwater van Aquafin-installaties en gezuiverd afvalwater van voedselverwerkende bedrijven een goed alternatief bieden.

Inagro, ILVO, VITO en Vlakwa ontwikkelden, binnen het VLAIO-project 'Irrigatie, 2.0: Wanneer waar welk water?' de online viewer WATERRADAR. Daarmee kunnen landbouw- en tuinbouwers eenvoudig op zoek gaan naar geschikte alternatieve waterbronnen in de buurt van hun percelen.

Door een locatie of adres in te geven in de zoekfunctie kan je immers eenvoudig nagaan welke alternatieve waterbronnen er in de buurt beschikbaar zijn. De viewer toont onder meer het adres en de contactgegevens van de wateraanbieder, evenals de gemiddeld beschikbare daghoeveelheid (uitgedrukt in m3) en de chlorideconcentratie van het aangeboden water.

Om gezuiverd afvalwater voor landbouwtoepassingen te mogen aanbieden, moeten zowel zuiveringsinstallaties van Aquafin, als voedselverwerkende bedrijven beschikken over een grondstofverklaring. De groene bedrijven in de WaterRadar zijn locaties die beschikken over zo'n grondstofverklaring. Ze zijn dus wettelijk in orde om water aan te bieden. Rood gemarkeerde bedrijven bieden daarentegen nog geen water aan. Maar wat nu nog niet kan, kan misschien morgen wel.