Video Wetenschap uitgedokterd

16/06/2023 Bron: Wetenschap Uitgedokterd

Door samen te werken met Scimingo, biedt ILVO jonge wetenschappers de kans hun onderzoeksresultaten met moderne mediatechnieken over te brengen aan een breed publiek. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge wetenschappers uit hun vertrouwde lab of bureau en plaatst ze voor een camera met een duidelijke opdracht: vertel het grote publiek in een heldere 3-minuten-pitch over jouw onderzoek!

Op zoek naar tabakswittevliegen en hun overdraagbare virussen

De tabakswittevlieg, een exotisch vliegje kleiner dan een rijstkorrel, kan bijna alle groenten in een serre doen sterven. Deze vliegen doken in ons land al in serres van groentetelers op, maar hoe groot het probleem nu echt is, weten we niet. Om die reden brengt Fauve Maertens (ILVO) de verspreiding van de tabakswittevlieg in kaart. Ontdek meer over haar eerste resultaten.

Bekijk video op YouTube

Welke impact heeft de mens op de Noordzee? - Laure Van den Bulcke

De bodem van de Noordzee zit niet alleen vol zand, maar ook vol leven, zoals krabben, zeesterren, wormen, slakken, .... Maar welke impact heeft de mens, via bv. zandwinning, op al dat leven? Om dat uit te zoeken kijken experten manueel na welke (soms erg kleine dieren) ze in stalen van de zeebodem kunnen terugvinden. Eén staal analyseren kan zo tot wel 10 uur duren. Dat kan op een betere & goedkopere manier, meent Laure Van den Bulcke (ILVO - UGent). In het kader van het Europese GEANS-project werkt zij aan een betere methode. Hoe? Dat legt ze uit in deze video!

Bekijk video op YouTube

Hoe verlagen we de stikstofuitstoot van onze melkkoe? - Tine Van den Bossche

Om melk te produceren heeft een koe stikstof nodig. Dat stikstof haalt ze uit de eiwitten in haar voeding. Maar wist je dat de melkkoe slechts 25 tot 30% van stikstof die ze opeet gebruikt om melkeiwitten te produceren? De rest komt via haar urine en mest terecht in het milieu, terwijl de stikstofuitstoot in Vlaanderen door industrie, het verkeer en de landbouw al te hoog ligt. Daarom onderzoekt Tine Van den Bossche (ILVO - UGent) hoe we koeien melk kunnen laten produceren met minder stikstofuitstoot.

Bekijk video op YouTube

Een extra oog op het aardappelveld dankzij drones en AI - Jana Wieme

Aardappelplanten zijn erg vatbaar voor ziekten en plagen. Om deze gewassen beter te beschermen, zet computerwetenschapper Jana Wieme (UGent - ILVO - FWO) drones en artificiële intelligentie in. "Ik train een computer om op dronebeelden van een aardappelveld op zoek te gaan naar zieke planten, onkruid of kwalijke insecten, zoals de coloradokever. Wanneer het systeem iets detecteert, krijgt de landbouwer een melding zodat hij snel kan ingrijpen."

Bekijk video op YouTube

Groen gras voor melkkoeien, ook tijdens droge periodes - Maarten Cromheeke

Is, in droge periodes, het gras groener aan de overkant? Dan is de kans groot dat het rietzwenkgras is. Deze grassoort is veel beter bestand tegen droogte dan het traditionele Engelse raaigras. Helaas hebben koeien het niet zo voor rietzwenkgras: ze vinden het minder smakelijk en verteren het minder vlot. Bij ILVO testen Maarten Cromheeke en zijn collega's of nieuw ontwikkelde rassen rietzwenkgras meer in de smaak vallen bij jongvee en melkvee en of ze beter worden verteerd.

Bekijk video op YouTube

Frisgroen gras voor onze melkkoeien - Thijs Vanden Nest

Hoe kunnen landbouwers hun melkkoeien frisgroen gras voorschotelen, zonder dat ze daarvoor kilo's kunstmest moeten gebruiken? 🐮 Bij ILVO werken ze aan een nieuw dieet voor de koe, met naast gras ook klavers en smalle weegbree op het menu ☘️ Door ook die planten in hun grasland in te zaaien kunnen landbouwers het gebruik van kunstmest stevig terugdringen én beter omgaan met droogte, zo legt Thijs Vanden Nest uit in deze video.

Bekijk video op YouTube

Slim emissies meten in melkveestallen - Kobe Coorevits

"Melk is goed voor elk", zo luidt het gezegde. Helaas zit er ook een luchtje aan melk. Zo produceren koeien ammoniak en methaan via hun adem en mest. Die gassen zijn schadelijk voor de natuur en het klimaat en komen vooral vrij wanneer de koeien op stal staan. In zijn doctoraat zoekt Kobe Coorevits (ILVO - KU Leuven) naar een manier om de uitstoot van deze gassen op een nauwkeurige én betaalbare manier in melkveestallen te monitoren. Want, zo luidt een ander bekend gezegde, "meten is weten".

Bekijk video op YouTube

Een kijkje onder de schil van een aardappel - Wout Vierbergen

Frietjes maken, daar zijn wij Belgen al heel goed in. Toch kan het nog beter dankzij technologie, zegt Wout Vierbergen (ILVO - KU Leuven). Hij speurt met behulp van hyperspectrale camera's en artificiële intelligentie naar zwarte vlekken onder de schil van een aardappel. Zo wil hij frietproducenten helpen om geblutste aardappelen op te sporen, zodat ze enkel de mooiste exemplaren overhouden om onze frietjes te maken.

Bekijk video op YouTube

Hoe verhoog je de weerbaarheid van landbouwers?

De coronapandemie, de energiecrisis, het nieuwe stikstofbeleid, ... Onze landbouwers hebben het de laatste jaren niet onder de markt. Hoe bieden landbouwers zulke uitdagingen het best het hoofd, zodat ze het voedsel op ons bord kunnen blijven produceren? Kies je als landbouwer best voor een robuuste strategie of zet je beter in op aanpassingsvermogen? Dat onderzocht Isabeau Coopmans (ILVO - KU Leuven) in haar doctoraat via enquêtes en interviews met landbouwers.

Bekijk video op YouTube

Drones brengen aardappelziekten in kaart

In frietland België telen we heel wat aardappelen. Helaas zijn aardappelplanten erg vatbaar voor ziekten. Om de verspreiding van ziekten te voorkomen besproeien landbouwers vaak hun hele aardappelveld met pesticiden. Dat kan beter, denken ze bij ILVO. Zo wil Ruben Van De Vijver met drones en artificiële intelligentie enkel de zieke planten gericht gaan besproeien. Ontdek er meer over in de video.

Bekijk video op YouTube

Innovatie voor een duurzamere landbouw

Een robot die aardbeien plukt: een mooi voorbeeld van innovatie in de landbouw. Toch lijken innovaties zich in de landbouwsector moeilijk te verspreiden. Daarom zoekt Evelien Cronin (ILVO - Universiteit Gent) uit hoe we het innovatieproces kunnen verbeteren: "Alleen ga je sneller, maar samen geraak je verder." 🚜 👨🏽‍🌾

Evelien Cronin

Vragen?

Contacteer ons