Projectnieuws Van smoothies tot hummus. Mixing oplossingen voor de voedingsindustrie

09/12/2019
Demonstratie van een mix-systeem in de food pilot
Demonstratie van de bereiding van een groentensaus, chocolademelk en mayonaise met de vacuum high shear mixer (type LabMaster, Daniatech).

Op 17 oktober werden in de Food Pilot twee nieuwe mixing systemen gedemonstreerd. De proeffabriek breidde namelijk uit met 2 semi-industriële productietoestellen voor het bereiden van sauzen, emulsies en pre-mixes. Dat gebeurde met de steun van EFRO.

Opschaling en piloottesten van voedselproductie

Alle toestellen van de Food Pilot zijn beschikbaar voor bedrijven voor piloottesten. Voedingsbedrijven worden er namelijk geholpen bij de ontwikkeling of verbetering van hun producten en processen. Ook laboanalyses en advies van onze experten dragen daartoe bij. De Food Pilot is een samenwerking tussen ILVO en Flanders’ FOOD (www.foodpilot.be).

Vacuum high shear mixer

Een 'vacuum high shear mixer' maakt de moeilijkste bereidingen mogelijk, dankzij de combinatie van het vacuum, high shear, verwarmen, koken en koelen. Een vacuum systeem zuigt de droge ingrediënten en vloeistoffen binnen in het procesvat, onder het vloeistofniveau. Dit heeft een bijzonder goede 'wettability' tot gevolg, vermits de ingrediënten direct in de rotor/stator mengzone worden ingezogen. Zeer hoge shear krachten zorgen voor een verkleining van de partikelgrootte zodat emulsies of dispersies met een langere stabiliteit worden bekomen. Dankzij de dubbele wand en het geschraapte roerwerk is er een exacte temperatuurregeling en perfecte menging mogelijk. Indien gekozen wordt voor een drukvat is tevens een drukopbouw tot 3 bar mogelijk zodat temperaturen tot 140°C kunnen worden bereikt. Dit is interessant voor de bereiding van warme sauzen, soepen,.... Naast de verwarming via de wand is ons toestel eveneens in staat om te werken met directe stoominjectie. Met een voldoende verhitting en koeling, rechtstreeks in het mengvat, kan het afgewerkte product meteen afgevuld worden.

Complexe en nieuwe voedingsproducten

Voor welke producten is dit een meerwaarde? Geavanceerde zuivelproducten zijn een sterk evoluerend segment. Met een vacuum high shear mixer kunnen de meest complexe stabiele emulsies en dispersies worden gerealiseerd, zoals gerecombineerde melk, custard, plantaardige room en yoghurtdrinks. Daarnaast zijn nieuwe voedingsproducten een stijgende trend, zoals hummus, chutney, fruitbewerkingen en sauzen. Tot slot is er de tendens voor proteïne drinks en plantaardige zuivelanalogen, zoals amandelmelk, smoothies en limonades en concentraten die vlot te bereiden zijn met deze technologie.

Colloïdmolen

Met de colloïdmolen slaag je erin om een uiterst gladde massa te bereiden. Hoe dit werkt? Het te vermalen product wordt toegevoegd via een hopper, schroef of pomp. Vervolgens wordt het vermalen en uitgeworpen via de ejector. De maaleenheid is een 'rotor-stator systeem' met een instelbare afstand tussen het getande oppervlak (toothed mill) of de ruwe korundum maalstenen (stone mill). Door die afstand te vernauwen verkrijg je een extra fijn gemalen product.

Demonstratie van de colloïdmolen in de Food Pilot
De toepassingen van de colloïdmolen werden gedemonstreerd a.d.h.v. de bereiding van een pindakaas en een smoothie.

Deze maaltechniek is interessant om te beantwoorden aan de trend van nieuwe plantaardige producten zoals notencrèmes, hummus en plantaardige drinks. Daarnaast is het een breed inzetbare, robuuste techniek die natte vaste producten omzet in gladde emulsies.

Logo’s Food Pilot, Flanders’ Food, Agentschap Innoveren & Ondernem, EFRO

Vragen?

Contacteer ons

Karen Verstraete

Communicatie Food Pilot

Ook interessant

Projectnieuws 04/03/2021

Nieuwe robuuste detectiemethode voor allergenen in voeding

stukken melkchocolade met duidelijk zichtbare hazelnoten
Om juistheid van de ingrediëntenlijst op het etiket nog beter te kunnen borgen is er een nieuwe detectiemethode op punt gezet, via VIB/UGent-ILVO doctoraatwerk van Kaatje Van Vlierberghe. De methode i...