Algemeen Sturen van de bitterheid in cichorei en witloof met CRISPR/Cas9 technologie

01/03/2018
Teelt van witloof

ILVO gaat aan de slag met de innovatieve CRISPR/Cas9 technologie bij de gewassen witloof en cichorei. Door te veredelen naar meer of minder bitterheid kunnen op termijn nieuwe markten in de voedingsindustrie worden aangeboord.

De productie van cichorei en witloof in België is de laatste jaren aan het dalen. Toch is er potentieel voor het aanboren van nieuwe markten. Een minder bittere cichorei wortel zou bijvoorbeeld verwerkt kunnen worden tot meel voor de bakkerij-industrie (glutenvrije koeken en gezonde snacks). Met een gevarieerder aanbod van witloof, gaande van niet-bitter tot zeer bitter, kan ook de vraag naar witloof mogelijks opnieuw stijgen.

Veredeling naar meer of minder bitterheid bij cichorei en witloof door klassieke veredeling is zeer tijdrovend, en de uiteindelijk bekomen variatie is niet zo groot. Met de techniek CRISPR/Cas9, een recente innovatieve veredelingstechniek, kunnen op specifieke, zelf gekozen, plaatsen in het genoom mutaties aangebracht worden. Deze techniek is nog niet eerder gebruikt voor cichorei en witloof. Binnen dit project wordt de techniek dus geoptimaliseerd voor gebruik in deze gewassen. Nadien kan door gebruik van CRISPR/Cas9 een specifieke aanpassing gebeuren in de genen betrokken bij de biosynthese van de sesquiterpeenlactonen, de verantwoordelijke componenten van bitterheid. Hierdoor zal de pathway, welke genen en componenten meest bepalend zijn voor bitterheid, in detail bestudeerd worden, en zullen op een snellere manier cichorei en witloof planten bekomen worden met een veranderd gehalte aan sesquiterpeenlactonen, dus mogelijks met een veranderde bitterheid. Een op punt gestelde CRISPR/Cas9 technologie voor cichorei en witloof biedt veel potentieel voor snellere veredeling naar andere kenmerken en in andere gewassen.

Project: Ontrafelen van de sesquiterpeenlacton biosynthese pathway in industriële cichorei en witloof gebruik makend van de CRISPR/Cas9 technologie
Looptijd: 2018 - 2022
Samenwerking: VIB
Financiering: FWO-SB beurs

Vragen?

Contacteer ons

Katrijn Van Laere

onderzoeker ILVO

Tom Eeckhaut

onderzoeker ILVO

Ellen De Keyser

Onderzoekster ILVO