Nieuws De Food Pilot breidt zijn toestellenpark uit: 12 nieuwe piloottoestellen voor begeleiding van bedrijven

15/01/2024 Bron:
Innolab

Steeds vaker experimenteert Food Pilot met zeer innovatieve grondstoffen of producten. Onder andere de extractie van eiwit uit nieuwe bronnen (allerlei planten, insecten, algen), en vervolgens de verdere verwerking, is een snel groeiend onderzoeksdomein. Vaak is de hoeveelheid ruw materiaal klein, omdat de alternatieve (eiwit)bronnen zelf nog in de exploratieve fase van de primaire productie zitten. De eiwitextractie daaruit is dan zo miniem dat de nodige eerste processingproeven niet altijd haalbaar zijn op een heuse pilootschaal. Om tegemoet te komen aan de vragen van de KMO’s om ook met kleine hoeveelheden (eiwitrijke) grondstoffen innovatieve technologieën te kunnen testen, is er een duidelijke nood om te investeren in een aparte ruimte met innovatieve kleinschalige commerciële apparatuur (range 0,5 - 5 kg). Hiervoor is de Food Pilot uitgebreid met een reeks testtoestellen op beperkte schaal. Het betrokken project Innolab ontvangt 512.000 euro financiering van EFRO, en wordt gecofinancierd door Provincie Oost-Vlaanderen.

De apparatuur zijn een uitbreiding van de huidige eiwitextractielijn die reeds aanwezig is in het machinepark. Ze bestaat uit reactievaten, een decanter, centrifuge en filtratietoestellen. Via dit project werd specifiek geïnvesteerd in kleinschalige apparatuur voor het versnijden, vermalen, scheiden, drogen, oplossen en vormgeven van eiwitrijke grondstoffen. De stappen vóór de eiwitextractie zijn apparatuur voor de voorbehandeling van de grondstoffen. De stappen na extractie leiden tot productontwikkelingen.

Voor de eerste ruwe verwerking van grondstoffen werd een versnijtoestel aangekocht om producten in schijfjes, blokjes of reepjes te versnijden. Tevens werden een keukenschaal blender en een inline mixtoestel aangekocht om poeders of natte producten te blenden.

Van diezelfde schaal werd een separatortoestel gekocht, voor het ontdoen van harde delen (schil) en pureren van vruchten. Op die manier kunnen grondstoffen behandeld worden voorafgaand aan de eiwitextractie. En andere kleinschalige fractioneringstechniek werd tevens ook aangekocht, een bench top centrifuge.

Een vlokkenwals is aangekocht om het te extraheren materiaal om te vormen naar vlokken, die door hun grotere productoppervlak beter contact maken met de extractiemedia.

Om het eiwitextractierendement te verhogen werd geïnvesteerd in een kleinschalige hoge druk homogenisator en sonicator.

Voor het testen van micro-, nano- of ultrafiltratie en omgekeerde osmose werd geïnvesteerd in een lab filtratietoestel.

Bovendien werd een vacuumdroogoven aangekocht om producten bij lagere temperaturen te drogen onder vacuum.

De stappen na de eiwitextractie leiden tot productontwikkelingen. Zo zijn we trots op de aankoop van een toestel om eiwitrepen te maken. Daarmee speelt de Food Pilot in op de stijgende vraag bij bedrijven om eiwitrijke repen en gezonde snacks te ontwikkelen.

Een laatste aankoop in de reeks is een kleinschalige pasteurisatie en sterilisatie unit om vloeistoffen op een continue manier te verhitten en zo een langere houdbaarheid te geven. Momenteel is reeds een unit aanwezig in de Food Pilot, maar er was een duidelijke nood aan een toestel waarmee kleinere volumes worden uitgetest.

De nieuwe piloot- en labtoestellen beantwoorden niet alleen de behoeftes om veelzijdiger te experimenteren rond alternatieve eiwitten. Ook voor innovatieve startende bedrijven betekenen ze een nieuwe kans. “Zij zoeken naar apparatuur precies van deze schaal voor het opstarten van hun eerste commerciële productie”.

In combinatie met de andere piloottoestellen in de Food Pilot, kunnen er na de aankopen nog meer dan vandaag volledige verwerkingsprocessen gesimuleerd worden van diverse (eiwitrijke) grondstoffen tot nieuwe eindproducten. Die eindproducten zitten in quasi alle voedingssubsectoren: groenten en fruit, vlees, bakkerij, zuivel, bereide maaltijden, enzovoort. Denk maar aan nieuwe snacks, repen of drankjes.

Het Innolab project liep van juli 2021 tot en met december 2023 en werd voor 512 000 euro gefinancierd door EFRO, en voor 102 400 euro door Provincie Oost-Vlaanderen.


Partners Food Pilot

Vragen?

Contacteer ons

Nathalie Bernaert

Expert plantaardige producten en reststromen