Persbericht Data uit melkfactuur automatisch naar boekhoudpakket: administratieve vereenvoudiging door datadelen in zuivelsector

20/05/2022
DjustConnect

Elke maand de cijfers uit je melkgeldafrekening manueel ingeven in je boekhoudpakket. Het kan eenvoudiger. Door gebruik te maken van het datadeelplatform DjustConnect bieden Milcobel en Boerenbond samen een oplossing aan om overtypen en administratieve last overbodig te maken.

Voor melkveehouders is hiermee opnieuw een belangrijke stap gezet richting administratieve vereenvoudiging. Net als de data die ze nodig hebben voor hun IKM-audit, kunnen ze nu ook de gegevens van hun melkgeldafrekening automatisch laten doorstromen naar hun boekhoudpakket. Milcobel als melkverwerker en Boerenbond met het boekhoudpakket Focus maken dit als eerste mogelijk, via het datadeelplatform DjustConnect.

Dat wil zeggen dat de gegevens die Milcobel genereert bij de opmaak van de melkgeldafrekening – liters, prijs, eiwit- en vetgehalte van de geleverde melk– meteen terechtkomen op de juiste plek in Focus. Zoals steeds bij DjustConnect is het de melkveehouder die beslist of deze datatransfer al dan niet plaatsvindt.

Tom Schiettecat, Directeur Milk & Farms Milcobel: “Verschillende van onze ketenpartners zijn al lang geïnteresseerd in de gegevens op de melkgeldafrekening of in marktinformatie in het algemeen. We hielden tot vandaag de boot af door bezorgdheden over cyber security en het data-eigenaarschap van de boer. De veiligheid, maar zeker ook de garanties in DjustConnect dat onze melkveehouders-coöperanten elk voor zich kunnen beslissen of ze hun gegevens delen of niet, trekken ons vandaag over de streep. ”

Ook voor Boerenbond is het een belangrijke voorwaarde dat boeren 100% controle over hun data bewaren. Daarenboven moet het hen administratief ontzorgen.

Guy Vandepoel, lid hoofdbestuur van Boerenbond: “Wij waren vragende partij voor deze administratieve vereenvoudiging voor onze leden. Onze bedrijfseconomische boekhouding Focus geeft melkveehouders inzicht in hun cijfers en het functioneren van hun bedrijf. We merken dat het invullen van alle basisgegevens tijd en aandacht vergt van de melkveehouders, met het risico op fouten. Via deze datakoppeling kunnen we hen ontzorgen en fouten vermijden. De gegevens van andere melkerijen, voederfirma’s, fyto- en meststoffenleveranciers… moeten vandaag nog manueel ingegeven worden. We hopen daar ook snel verandering in te brengen door nog meer datakoppelingen te realiseren.”

“Ja ik wil, wat moet ik doen?”

Voor melkveehouders die deze automatisatie willen activeren, volstaat het om zich aan te melden op DjustConnect. Hoe dat moet, lees je in dit handige stappenplan. Op je persoonlijke dasboard staan alle data-aanvragen opgelijst. Je klikt op het ‘FOCUS kaartje’, kan daar lezen over welke data het gaat en met welke bedoeling je data gedeeld zal worden. Per aanvraag geef je wel of niet toestemming. Het is op diezelfde plek dat je nadien je toestemming weer kan intrekken. Het delen van jouw data stopt dan onmiddellijk. Zo blijven boerendata ook steeds in boerenhanden.

DjustConnect in stroomversnelling

Eerder zette het lastenboek IKM al de stap richting administratieve ontzorging voor de melkveehouders via DjustConnect. Dat resulteerde in IKM-NET, de eerste applicatie die gebruikmaakte van DjustConnect. Sindsdien is er hard aan het datadeelplatform gewerkt. Nieuwe applicaties ook buiten de melkveehouderij kwamen erbij en het dashboard voor landbouwers werd nog boervriendelijker.

Stephanie Van Weyenberg, DjustConnect coördinator bij ILVO: “Ik roep bedrijven en organisaties met digitalisatieplannen op om met ons te komen praten. We willen er samen voor zorgen dat tools voor landbouwers doen wat ze moeten doen: hen ondersteunen. Optimaal gebruiksgemak zonder overtypen, daar gaan we samen voor.”

Boerenbond
Milcobel
DjustConnect

Vragen?

Contacteer ons

Stephanie Van Weyenberg

Expert data integratie / technologie rundvee