Corporate nieuws | Publicatie Beleidsadvies: een actief grond- en pandenbeleid voor grondgebonden landbouw

01/07/2024

De grond van de zaak is de zaak van de grond. Grond is en blijft een van de meest essentiële productiefactoren in Vlaamse landbouwbedrijven. Veel meer nog dan het eigenaarschap van de grond is daarbij de toegang tot grond essentieel voor landbouwers. Toegang tot grondgebruik en vooral ook de langetermijnzekerheid over die toegang is het fundament van grondgebondenlandbouwbedrijven. Het is de basis om een inkomen te genereren, een opstap naar voldoende autonomie, een voorwaarde voor vergunningen, de maat voor vee-aantallen, mestafzet en steunmaatregelen, de zekerheid om te durven en willen investeren en zoveel meer.

Langetermijnzekerheid over de toegang tot grond is bijgevolg een absolute voorwaarde om aan een toekomst voor de grondgebonden landbouw in Vlaanderen te bouwen.

De terreinrealiteit in Vlaanderen toont vandaag echter een groot en groeiend probleem van toegang tot grond voor professionele landbouwers. Deze observatie wordt vaak verengd tot een probleem van stijgende grondprijzen. Discussies over de hoge prijs van landbouwgrond verhullen dat landbouwers niet noodzakelijk eigenaar hoeven te worden van de gronden die ze bewerken. Vooral langetermijnzekerheid over het gebruik is van cruciaal belang. Maar ook daar wringt het. De huidige beleidsaanpak biedt onvoldoende garanties voor langetermijnzekerheid. Zelfs voor het omvangrijkegrondbezit in handen van openbare instellingen wordt vandaag geen (eenduidig) beleid gevoerd.

Vragen?

Contacteer ons