Activiteit 10 jaar Food Pilot

04/11/2021

10 jaar geleden besliste de Vlaamse minister van Economie dat de pilootinfrastructuur en het technisch advies voor de voedingssector stevig uitgebreid mocht worden. Het bestaande “Rijkszuivelstation” in Melle, deel van ILVO, investeerde, samen met Flanders’ FOOD, in multifunctionele, semi-industriële machinerie en vooral ook in kennis en een geoliede begeleiding van innoverende en oplossing-zoekende bedrijven. Tijd voor een terugblik! Tijd ook om naar de toekomst te kijken: welke bijkomende apparaten zijn er in aantocht, en welke extra expertises worden er uitgebouwd? Dàt kwam alvast aan bod in het informatieve verjaardagswebinar op 14 oktober 2021. Drie bedrijven deden een boekje open over hun innovatiestrategie, mét hulp van Food Pilot. Verder waren er demootjes en een heuse vlucht doorheen de testhallen en labo’s. Herbekijk dit feestelijk jubileum …of lees hieronder alvast een samenvatting.

Begeleiding in de ruime zin

Na 10 jaar mogen we trots zeggen dat de Food Pilot een druk bezochte plaats is. Jaarlijks komen meer dan 300 bedrijven op een zogenaamd ‘eerste adviesgesprek’.

adviesgesprek FP

Dat is niet alleen gratis en vrijblijvend, maar ook best intensief, met meerdere experts aan tafel die luidop mee nadenken over het aangevoerde onderwerp of probleem. Karen Verstraete (Food Pilot): “Elke werkdag van het jaar vindt er dus één of twee van die technische gesprekken met een voedingsbedrijf plaats. Soms beslist men dan dat er individuele begeleiding wordt gevraagd, voor een productontwikkeling, een procesverbetering, een bepaling van de houdbaarheid, samenstelling of smaak.

Laagdrempelig, confidentieel, en zeer divers, dat zit intussen ingebakken in onze werkwijze en de bedrijven die hier hun ambities, ideeën of bezorgdheden op tafel leggen weten dat ook echt te appreciëren.”

Dat soort van samenwerkingen neemt nog elk jaar toe. De jongste jaren voert de Food Pilot jaarlijks meer dan 500 piloottesten uit, voor en samen met hun klant. En er gebeuren voor hen ook jaarlijks zowat 20.000 laboratoriumanalyses op voedingsproducten. Laagdrempelig, confidentieel, en zeer divers, dat zit intussen ingebakken in onze werkwijze en de bedrijven die hier hun ambities, ideeën of bezorgdheden op tafel leggen weten dat ook echt te appreciëren.”

Stefaan Deraeve van het Brugse bedrijf La Vie est Belle, producent van vegetarische en veganistische spreads en kant-en-klaar producten: “De begeleiding van de experts in de Food Pilot gaat ruimer dan je denkt of in aanvang vraagt. Als KMO sta je bijvoorbeeld voor investeringen in toestellen. De Food Pilot biedt ook daarin advies. Zo ondersteunen ze mee je business plan, welke aankoop doe je best wel of net niet. Daarnaast ontsloot de Food Pilot voor ons ook de wetenschappelijk kennis over de nutritionele waarde van peulvruchten in bepaalde bewerkte vormen. Dat bracht een objectivering van onze beweringen over de nutritionele eigenschappen van ons vegetarisch gamma. Bijgevolg kunnen wij als producent focussen op onze sterkte, en die zit in het creëren van een smaakvolle beleving voor de consument.”

Van uiterst confidentieel tot open collectief onderzoek

De uitgebreidheid van de beschikbare applicaties is een grote troef. “Als Cosucra, producent van ingrediënten uit gele erwt en chicorei, maken wij al 20 jaar gebruik van deze pilot plant," Getuigt Heidi Jacobs van Cosucra. "Aanvankelijk behoorde dit tot het Rijkzuivelstation en vervolgens werd het de Food Pilot. Maandelijks doen we er piloottesten met UHT, het roomijstoestel, of andere toestellen, met het oog op de vele applicaties voor onze klanten.”

“Naast dit confidentiële onderzoek, benadrukken we graag de waarde van de collectieve onderzoeksprojecten, geïnitieerd door Flanders’ FOOD. Daarin wordt samen met concullega’s gewerkt aan innovaties voor op iets langere termijn. Voor ons is ook deze vorm van onderzoek zeer waardevol. Dit is iets unieks, wat je in andere regio’s niet vindt”

Evoluties en… nieuwe pilootinfrastructuur voor eiwitverwerking

“Er is een duidelijke verbreding gebeurd,” stelt Inge Arents, directeur van Flanders’ FOOD vast. “De Food Pilot was aanvankelijk gericht op trouble shooting, en op de ondersteuning van de dagdagelijkse innovaties van de kleinere KMO’s die er zelf geen eigen R&D afdeling konden op na houden. Maar al gauw trok de expertise hier ook grote ondernemingen aan, alsook starters, internationaal. Bovendien zag men een evolutie naar exploratie van meer strategische onderzoekslijnen, gericht op de langere termijn. De investeringen in pilootapparatuur groeiden mee in die richting. Met dank aan VLAIO slagen we erin om permanent in de Food Pilot te blijven investeren.”

“Een groot investeringsproject dat momenteel loopt, en hieraan tegemoet komt, is de installatie van een volledige eiwitverwerkingslijn. Heel nieuw is dat ook alle verschillende stappen in de extractie van eiwitten uit diverse grondstoffen, verfijnd onderzocht zal kunnen worden. Het ‘witte’ eiwitpoeder dat daaruit voortkomt, kan vervolgens verder verwerkt worden tot elk type product. De eiwit-extrusielijn was een eerste toestel dat past binnen deze heuse ‘Protein Pilot Plant’, gesteund door EFRO en de Provincie Oost-Vlaanderen.”

… Ook voor applicaties van microbiële fermentatieproducten

In het verlengde van de eiwitdiversificatie, ligt een tweede investeringsproject, gesteund met Relancemiddelen van de Vlaamse Overheid. Complementair en in samenwerking met de BioBased Europe Pilot Plant (BBEUPP) worden piloottoestellen aangekocht voor de verwerking van microbieel eiwit. Zowel de microbiële biomassa zelf, als het gesecreteerde product kunnen fungeren als voedingscomponent. “Naast de dierlijke en plantaardige eiwitbronnen, is dit erg beloftevol om te verkennen.” , aldus Lieve Herman van ILVO.

Kleinere schaal voor nog innovatievere productontwikkeling

Van het grote potentieel van microbiële fermentatie, getuigt het bedrijf Inbiose. Acht jaar geleden startte deze spin-off van de UGent de productie van ‘Human milk Oligosaccharides’ (HMO) via fermentatie. “Deze carbohydraten spelen een belangrijke rol in de versterking van het immuunsysteem en in de opbouw van het microbioom van de baby . Een belangrijke uitdaging hierbij is het toevoegen van dergelijke koolhydraten in babyvoeding, maar ook in functionele voedingsproducten.? Een van onze bedrijfsdoelen is om ook de gezondheid van ouderen en andere doelgroepen te ondersteunen met deze nieuwe suikers. Zij kampen ondermeer ook met een verzwakt microbioom, en dus testen we verrijkingen van drinks, yoghurts en andere producten in de Food Pilot, voor bepaalde groepen van volwassenen.” Aldus Joeri Beauprez van Inbiose.

Lieve Herman van ILVO vult daarbij aan. “Voor deze en vele andere zeer innovatieve applicaties is een investering gestart via een EFRO project in piloottoestellen van kleinere schaal, tussen labo- en pilootschaal en dit in het zogenaamde InnoLab. Voorbeelden zijn een labo-extruder, sproeidroger en fluidized bed droger. Ook voor starters en voor de verwerking van reststromen zijn testopstellingen met kleinere batchvolumes vaak interessant.” Daarop reageert Joeri Beauprez van Inbiose zeer opgetogen, vermits de volumes van experimenteel materiaal in de beginfase vaak minuscuul zijn.

Op naar de toekomst

Als slot wijst Joris Relaes, administrateur generaal van ILVO, naar de maatschappelijke rol om volop in te zetten op een duurzame agrovoedingsketen. Dit past binnen de Green Deal doelstellingen van de Europese Commissie, die we als ILVO mee onderschrijven. Daarvan getuigt ook de oproep van minister Hilde Crevits aan de ‘Voedselveranderaars’ om mee te werken aan de strijd tegen voedselverliezen en aan de eiwitshift waar de Vlaamse Overheid mee de schouders onder zet.

Bekijk video op YouTube

Bekijk de rest van het webinar

De verschillende delen van het webinar zijn te herbekijken op YouTube in deze speciale "10 jaar Food Pilot" afspeellijst. Krijg een virtuele rondleiding door de pilootfabriek en volg een panelgesprek over verleden, heden en toekomst van de Food Pilot.

Vragen?

Contacteer ons

Karen Verstraete

Communicatie Food Pilot