Event Zeeker weten - Wetenschapsfestival aan de kust

Zeekerweten

Gefascineerd door de zee? Vind je een duurzame en gezonde leefomgeving belangrijk, en wil je weten hoe je daaraan kunt bijdragen? Of wil je gewoon genieten van een drankje en hapje in een maritieme sfeer? Dan ben je bij het gratis ZEEKERWETEN gezinsfestival op 15-16 juni 2024 aan het goede adres!

Het Marien Station Oostende zal bruisen van wetenschap, kunst en creativiteit. De zeespiegelstijging aan de lijve ondervinden via VR, theater of inspirerende wandelingen. Live dissecties van zeevogels. Je unieke zeevraag of –vondst voorleggen aan experten. Ontdekken van biodiversiteit in het zeeatelier op Oosteroeverstrand. Proeven van zeevoedsel van de toekomst. Stand-up comedy over het zeetje. En vooral heel wat doe-dingen, voor jong en oud!

ILVO doet mee met 4 activiteiten op 16 juni (later meer).

Programma

COMEDY@SEA

Een vol uur schateren met meeuwen, beatboxen op de tonen van de zee, genieten van gepekelde puntdichten. Drie performers geven op zaterdagavond het beste van zichzelf. Te boeken à 10 EUR. Meer info volgt.

ALLES WAT JE ALTIJD AL WILDE WETEN

Live een Radio1-uitzending ‘Voorproevers’ bijwonen, met alles wat je over zee-afval wil weten? Of je vraag stellen aan een zee-expert tijdens het EOS ‘Grijze cellen’ evenement? Dat kan, na reservatie. Meer info volgt.

RARA, WAT ZIT ER IN DE BUIK VAN EEN STORMVOGEL?

Een zeevogelexpert toont het je live! Met een dissectie van een aan het strand aangespoelde noordse stormvogel. Uniek! Dit en andere boeiende wetenschappelijke experimenten.

MEER ‘ZEEWETEN’? LEESTIPS!

Dé zeebibliothecaris aan het woord. Mét inspirerende boekentips. Nog niet voldaan? De boekenstand dompelt je onder in een zee aan informatie.

MET DE WIND IN DE ZEILEN

Windmolens op zee zijn intussen een vertrouwd beeld. Laat je meevoeren in de wereld van de ‘mega-windies’. En wie weet, word je straks wel aandeelhouder in een nieuw offshore windpark?

BURGER WORDT KUSTONDERZOEKER

Dat kan! Laat je inspireren door het aanbod, en ga zelf aan de slag. Visjes en krabben vangen in het zeeatelier, afval verwerken in het plasticatelier of op ontdekkingstocht met Natuurpunt.

KUNST MET DE ‘K’ VAN KUST

Met filosofische wandelingen die je katapulteren naar 2124 in een intussen ondergelopen Oostende. En flashbacks naar het middeleeuwse schiereiland Testerep, met theatergezelschap BRODER.

ZEEWIER HIER, MAKREEL IN ZIJN GEHEEL

Is koken uit zee wel duurzaam? Pittige demonstraties van zeewierkok Hilde. Gelardeerd met een spetterende gastronomische show van topchef Michiel van ‘STORM’.

ONTDEKKEN VOOR JONG EN OUD

Een heuse kinderontdekplek, vlakbij de eet- en ontspanhoek. Aangevuld met spraakmakende strandvondsten en de mogelijkheid om jouw gevonden zeeschat voor te leggen aan experten.

VIRTUAL REALITY, KLIMAAT EN PLANKTON

Wat verbinden VR, klimaatwijziging en plankton? Het splinternieuwe ‘Digital Experience Lab’ in de VLIZ WOII-bunker! Ideaal voor zij die op zoek zijn naar een unieke en bizarre zee-ervaring.

Volledig programma op https://www.zeekerweten.be/nl/...

Programma