Event Webinar '50 jaar grote boerenbetoging'

Neem deel aan de enquête
Boerenbetoging 23 maart 1971

Op 23 maart is het 50 jaar geleden dat 100.000 boeren door de straten van Brussel trokken om te betogen tegen de hervormingen voorgesteld in het Plan Mansholt. CAG en ILVO grijpen deze verjaardag aan om de betekenis van de betoging diepgaand te onderzoeken en te reflecteren over het verleden en heden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De resultaten van dit onderzoeken delen we graag met alle geïnteresseerden tijdens een webinar op 23 maart.

Programma

Het was een van de grootste betogingen van de 20e eeuw in Brussel en wellicht de allergrootste boerenbetoging in het naoorlogse Europa!

Waar kwam de woede vandaan? Wie was Mansholt? Hoe beleefden de landbouworganisaties, gilden, politici … die tijd? Had Europa het (niet) goed voor met de landbouw(ers)? En … kunnen we vandaag met een andere bril terugkijken – en vooruitblikken naar het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid?

Historici van het Centrum Agrarische Geschiedenis, landbouwexperts en directe getuigen hebben heel wat antwoorden bovengespit.

  • FILMPJES …. GETUIGENISSEN van BETROKKENEN en OBSERVATOREN… OUDE FOTO’S…..(doorheen heel het programma!)
  • Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw: Welkomstwoord
  • Frans Timmermans, vice-voorzitter Europese Commissie en bevoegd voor de Green Deal: “Vroeger is niet nu, omdat…”
  • Prof. Yves Segers, CAG en KU Leuven: Vijftig jaar terug? Het gezinsbedrijf als kern van de naoorlogse landbouw in België
  • Frank Westerman, auteur van ‘De Graanrepubliek: Wat voor een man was de landbouwhervormer Sicco Mansholt?
  • Dr. Chantal Bisschop en Laura Danckaert, historici CAG: ‘Geen boer op het veld!’ Hoe de betoging in Brussel verliep.
  • Panel met Noël Devisch (ere-voorzitter Boerenbond), Prof. Yves Segers (CAG en KU Leuven) en Joris Relaes (ILVO): Resultaten en gevolgen van het Mansholtplan en de grote boerenbetoging. Wat zindert er door in het landbouwbeleid vandaag?

Moderator: Greet Riebbels (ILVO)

Bijkomende historische info kan je vinden op de projectpagina van CAG