Studiedag Van oude granen tot het Traagste Brood

Brood Nodig het Traagste Brood

Heb je interesse in oude graanvariëteiten, korte keten en lekker brood? Ga dan met Flanders’ FOOD op zondag 23 juni naar het testveld en de bakkerij van BroodNodig - bakkerij Van Eeckhout in Hofstade! Marc en Lutgart Van Eeckhout dompelen je er vol passie en enthousiasme onder in de wondere wereld van de oude granen, die je zelf op het veld kan bewonderen, ruiken, voelen én proeven.

Wat staat je te wachten?

Een boeiende graanwandeling op het testveld tussen wel meer dan 100 oude graanvariëteiten met een woordje uitleg door Marc Van Eeckhout over de lokale broodketen: boer, molenaar, bakker en consument. De gemeente Zemst wees dit stuk land enkele jaren geleden toe aan Marc Van Eeckhout na een projectoproep voor innovatief grondgebruik.
Vervolgens gaan we naar de bakkerij om het brood van eigen graan te beleven: je ontdekt het trage maakproces met vijf rustmomenten en proeft de rijke smaak van Het Traagste Brood. Eindigen doen we met een interactieve sessie ‘van grond tot mond’ waar al je zintuigen worden geprikkeld door theatermaakster Sien Vanmaele.
Deze inspirerende namiddag kadert onder meer binnen het EIP project GraanWaardig.

Een organisatie van BroodNodig bakkerij Van Eeckhout en Flanders’ FOOD, in nauwe samenwerking met ILVO en INBO.

Programma

12:00 - Ontvangst op het testveld

13:00 - Interactieve sessies

  • Kennismaking met oude graanvariëteiten op het testveld – Marc Van Eeckhout
  • De 5 rustmomenten van het Traagste Brood – bakker BroodNodig
  • Prikkelende degustatiesessie – Lutgart Lyen
  • Doe-, proef- en beleefsessie rond oude granen - theatermaakster Sien Vanmaele

17:00 - Einde

Met de steun van:

Programma