Event Plantmoment. Melkveehouder en onderzoekers planten bomen voor het klimaat. “Combinatie gewassen of vee met bomen en struiken biedt verschillende voordelen.”

Luchtfoto plantmoment

Foto's

Melkveehouder Kris Heirbaut uit Temse gaat deze winter net als 20 andere Vlaamse landbouwers aan de slag met ‘agroforestry’. Hij plant meerdere rijen cultuurpopulier, wintereik en tamme kastanje op één van zijn akkers. Daarmee kiest hij voor een extra inkomen uit houtproductie op lange termijn, meer biodiversiteit op zijn bedrijf en maximale koolstofopslag onder zijn bodems en in het hout. Het Consortium Agroforestry Vlaanderen, onder leiding van ILVO, hielp Kris bij het opstellen van het aanplantingsplan en zal ook woensdag de handen uit de mouwen steken om de bomen de grond in te krijgen.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “Agroforestry kan op ecologisch én economisch vlak een meerwaarde betekenen voor zowel boer als natuur. We stimuleren landbouwers dan ook financieel om hiermee aan de slag te gaan door tussen te komen in de aanplantkosten van de bomen. In het kader van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid zullen we deze boslandbouwsystemen zeker verder stimuleren. Tegelijk zet het Consortium Agroforestry Vlaanderen maximaal in op praktische begeleiding, advisering en vorming van de landbouwers die met agroforestry aan de slag gaan. Praktijkvoorbeelden zoals bij Kris Heirbaut zijn bijzonder waardevol om op het terrein met agroforestry ervaring op te doen.”

Meer info

U bent van harte welkom om het plantmoment op 1 december om 10u30 bij te wonen. Interviews en reportages ter plaatse zijn mogelijk.
Graag een seintje aan bert.reubens@ilvo.vlaanderen.be.