Event Rendabel peulvruchten telen (infovergadering voor landbouwers)

Peulvruchten

Tijdens deze infoavond voor landbouwers kom je meer te weten over de mogelijkheden van peulvruchten in de rotatie en hoe je er een economisch verhaal van kan maken. Verschillende peulvruchten die geschikt zijn voor menselijke consumptie (kikkererwt, rode nierboon, linzen, gele erwt, ...) komen in beeld. We sluiten de avond dan ook toepasselijk af met enkele proevertjes. Ondanks de voordelen van peulvruchten voor de bodem, ervaren veel landbouwers een gebrek aan afzetmogelijkheden. Nochtans zijn deze eiwitrijke peulvruchten zeer geschikt als voedsel voor de mens en bieden ze veel potentieel.

Agenda 1 juli 2024:

  • Hoe kunnen peulvruchten rendabel zijn? door Nele Lauwers (Boerenbond)
  • De teelt van peulvruchten, door Hilde Muylle (ILVO)
  • Ervaringen met de verwerking van peulvruchten in de hoeveslagerij, door Mieke Verniest (Zwalmbeekhoeve)

Info en inschrijven

Nele.Lauwers@Boerenbond.be

Diversi-Peul

Deze info-avond kadert in het nieuw LEADER-project Diversi-Peul dat op 15 mei 2024 van start ging. In de regio Vlaamse Ardennen tot Dender neemt Boerenbond samen met ILVO initiatief om verschillende peulvruchten te demonstreren.

Tegelijk gaan we op zoek naar pionierende landbouwers en hoeveslagers, die aan de slag willen met de productie en de verwerking van de lokaal geproduceerde peulvruchten.

Komende activiteiten:
9/9/24: workshop voor hoeveslagers
najaar 2024: eerste bijeenkomst lerend netwerk met landbouwers
voorjaar 2025: aanleg demoperceel

Geïnteresseerde akkerbouwers en hoeveslagers die willen meewerken aan dit innovatief project, kunnen zich aanmelden bij Nele.Lauwers@Boerenbond.be