Event Future FoodS startmeeting

launch Future FoodS

Neem deel aan deze startbijeenkomst en ontdek wat het FutureFoodS partnerschap in petto heeft. FutureFoodS is het geselecteerde medegefinancierde partnerschap voor voedselsystemen van het Horizon Europe Framework Program, waarbij 87 partners uit 29 landen betrokken zijn. De missie is om de transformatie van nationale, EU- en mondiale voedselsystemen te versnellen zodat ze veilig, duurzaam, gezond, veerkrachtig en betrouwbaar worden voor iedereen en binnen de planetaire grenzen. Dit draagt bij aan de Green Deal-doelstelling van de Europese Unie 'Eerlijke, gezonde en milieuvriendelijke voedselsystemen, van primaire productie tot consumptie'.

Geplande acties zijn onder andere open oproepen voor onderzoek en innovatie, waarvan er één al voor eind 2024 wordt gelanceerd. Het partnerschap zal ook Living Labs ontwikkelen, een nieuw Europees waarnemingscentrum voor voedselsystemen oprichten en verschillende evenementen organiseren om kennis te delen.

Het Franse nationale onderzoeksagentschap (ANR) organiseert dit eerste evenement samen met het Duitse federale bureau voor landbouw en voedsel (BLE). Meer dan 120 mensen zullen aanwezig zijn in het Centre for Taste and Feeding Behaviour in Dijon. Een onbeperkt aantal deelnemers is ook online welkom.

Neem online deel via: https://anr.webex.com/weblink/register/r288f9b03292c2602ff9693563937c726

Program

13:30 to 14:30 – Welcome and introduction of the FutureFoodS partnership

  • Monique Axelos, Inrae, Scientific Director for Food and Bioeconomy
  • Thierry Damerval, President of ANR
  • Margareta Büning-Fesel, President of BLE
  • John Bell, Head of the Healthy Planet Unit, DG-RTD
  • Albert Wulff, Head of Directorate for Budget, Research, Operational Coordination, German Federal Ministry of Food and Agriculture – BMEL
  • Claude Yven, Coordinator of FutureFoodS

14:30 to 15:00 Break

15:00 to 17:00 – Food systems presentation and Round Table

Plenary lecture

  • Akiko Suwa-Eisenmann, Chairperson of the United Nations, HLPE-FSN

Round Table with other initiatives related to sustainable food systems, co-funded by the EU. Central questions: Data for transition; public-private partnerships and local knowledge building/sharing

  • Akiko Suwa-Eisenmann, Chairperson of the United Nations, HLPE-FSN
  • Niels Halberg, vice chair of the SCAR Food Systems Strategic Working Group
  • Christian Bugge Henriksen, coordinator of CLEVERFOOD
  • Nicolas Tinois, coordinator of AGROECOLOGY
  • Esther Diez-Cebollero for the European partnership Water4All
  • Hendrik de Ruyck for ERA4Health

Programma