Event De wetenschap achter herstellende landbouw

Agroforestry

Wat valt er te leren uit herstellende landbouw? Pionier Mark Shepard gaat in interactie met wetenschappers, academici en studenten.

Wat valt er te leren uit herstellende landbouw? Pionier Mark Shepard gaat in interactie met onderzoekers en studenten.

In het boek 'Restoration Agriculture' schetst Mark Shepard (USA) een beeld van een boerderij die zowel aan landschapsherstel als aan productie doet. Een bezoek aan New Forest Farm is een eye-opener: herstellende landbouw ziet er anders uit dan wat wij gewoon zijn, ondanks de onmiskenbare productiedoelstelling. Na een eerdere (digitale) passage in 2022, zijn we verheugd om hem deze keer live welkom te mogen heten in Gent.

In samenwerking met HOGENT Onderzoekscentrum Futures through Design en het Instituut voor Landbouw- en Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) nodigen we Mark Shepard uit op dinsdagnamiddag 31 januari 2023. In het KASK - Cirque anatomisch auditorium (Louis Pasteurlaan 2 - 9000 Gent) gaan we in dialoog met onderzoekers en studenten (landbouw, tuinbouw, agro- en biotechnologie, landschaps- en tuinarchitectuur, landschapsontwikkeling, bio-ingenieurs, biologie,...)

Verwacht je aan een antwoord op volgende vragen:

  • Wat is herstellende landbouw in de praktijk?
  • Hoe gaat Mark Shepard op zijn bedrijf te werk? Hoe laat hij de natuur samenwerken met zijn landbouwbedrijf?
  • Wat levert het hem op? Is een landbouwbedrijf met deze insteek rendabel?
  • Welk onderzoek naar herstellende landbouw wordt er op dit moment gevoerd, wat zit er in de pijplijn en wat denkt Mark Shepard erover? Welke pistes ziet hij die nog onderzocht moeten worden?
  • Hoe vertalen we het model van Mark Shepard naar Europa, naar Vlaanderen?
  • Wat kun kunnen tuinbouwers en landschapsarchitecten doen vanuit hun praktijk?