Studiedag FTI Hasselt: Datatechnologie voor duurzame en gezonde (zorg)catering

Food Pilot

Datatechnologie biedt een rijkdom aan mogelijkheden die nog sterk onderbenut zijn in de catering. Wil je als voedingsbedrijf, cateraar, zorgverlener of dataspecialist geïnspireerd worden over de meerwaarde en toepassingen ervan?

In maart 2024 zet de Vlaamse regering technologie en innovatie centraal tijdens de Flanders Technology & Innovation Festivals (FTI). Het platform Nutrition Health Care System (NuHCas) organiseert in het kader hiervan een inspiratiedag over datatechnologie in de (zorg)catering.

Tijdens deze dag ontdek je hoe datatechnologie kan worden ingezet voor duurzame en gezonde catering in een school-, bedrijfs-, zorg- of andere grootkeukencontext. Verzamelen van informatie om de cateringplanning te verbeteren kan zowel gericht zijn op data met betrekking tot de gezondheid van de consumenten, als data gelinkt aan de te bereiden maaltijden zelf. Welke datasystemen bestaan op vandaag? Hoe kunnen we dankzij datatechnologie beter inspelen op het vermijden van en bestemming geven aan voedseloverschotten? Hoe kunnen we problemen van ondervoeding bij zorgbehoevenden sneller signaleren om er gericht op te anticiperen? Hoe gaan we op correcte wijze om met gegevensbescherming, zonder dat dit innovatie belemmert?

Deze inspiratiedag kadert binnen het Flanders Technology and Innovation festival (FTI) van de Vlaamse Regering in 5 Vlaamse steden van 16 tot 24 maart.

Programma

10:00 Onthaal

10:30 Welkom - Marc De Loose namens NuHCaS - en Nancy Beken namens gastheer Hotelschool Hasselt

10:40 Datatechnologie: De catering- en zorgsector aan het woord

Voedselresten in de zorg beperken door ze te meten en acties te ondernemen - Nathalie Bernaert, ILVO; Evy De Volder, De Zorgband

Datacollectie - praktijkcases:

  • Met zorg voedselverspilling reduceren - Johanna Meuwissen, FoodWIN
  • Lekkere, gezonde en duurzame gerechten in de zorg: welke klimaat- & gezondheidswinst is er te halen? Hoe onderbouw je dat met data? - Amy Verbeke, Mosquito in the room
  • Screeningstool voor buffetresten en bordresten - Luk Raymaekers, Compass Group

Cateringaanpak van vzw Asster - Rony Lowet, Asster

12:30 Duurzame lunch in restaurant Hogeschool PXL

14:00 Aan de slag met data

Mogelijkheden van een maaltijdbeheersysteem - Inge Vanormelingen, Cegeka

Eerdere ontwikkelingen in de zorgcatering - IMEC, Jerico Moeyersons

Start van Smart Meal Planning, een TETRA project die voedselproducenten van ready-to-eat maaltijden in staat stelt hun productie efficiënter in te plannen met behulp van AI - Liselot De Vlieger, VIVES

Kick-off FINE project, over dataplatformen voor ondersteuning van catering in de zorg - Rani Roye, Flanders’ Food.

15:30 - 16u00 Afsluitende drink

Meer info vind je hier.
Deze inspiratiedag kadert binnen het Flanders Technology and Innovation festival (FTI) van de Vlaamse Regering in 5 Vlaamse steden van 16 tot 24 maart.

Programma