Persbericht | Video ILVO deelt procedures en leerfilms rond Corona-beschermd werken

08/04/2020
Dronefoto van een akker met gras met de tekst: ILVO dankt! Corona-proof onderzoek yes we can. De tekst is geflankeerd door 3 tractoren met aanhangwagens.

ILVO is operationeel gebleven tijdens de Corona-crisis. “Onze teams zijn maximaal beschikbaar, ook voor samenwerking met bedrijven.” Wie zijn job van thuis uit kan uitvoeren moet dat verplicht doen. Voor wie werk heeft ter plaatse of op verplaatsing zijn er uitgebreide maatregelen getroffen tegen de verspreiding van het virus.

De protocols en de ondersteunende filmpjes die ervoor zorgen dat elke werknemer correct omgaat met bescherming, worden nu openbaar gemaakt. “Mogelijk kunnen de agrovoedingsbedrijven of elke werkomgeving waar men heropstart er nuttig gebruik van maken”.

Het horden-principe op de werkvloer

Als bescherming passen we het ‘hordenprincipe’ toe. Dat wil zeggen https://staging.ilvo.vlaanderen.be/admin/entries/news/38593?site=nl&draftId=584&fresh=1#dat niet één maatregel op zich beschermend is, maar net de combinatie van een heel pakket aan maatregelen voldoende bescherming geeft.

Deze presentatie door ILVO afdelingshoofd Lieve Herman, verheldert de situatie in België en de aanpak op ILVO.

Bekijk video op YouTube

Élk van deze maatregelen is belangrijk: afstand houden, thuisblijven van zieken of kwetsbaren, uiterste discipline in hygiëne van mensen en omgeving, controleren van externen op gedrag en koorts, maximaliseren van thuiswerk. En… gezichtsbescherming indien de social distancing tijdens bepaalde taken in het gedrang zou komen.

Herbruikbare mondmaskers

ILVO gebruikt onder meer herbruikbare mondmaskers. ILVO heeft inmiddels meer dan 1000 zelfgemaakte herbruikbare mondmaskers van katoen in gebruik. Die worden (nog steeds) geproduceerd door 25 vrijwilligers in een naaiteam. De mondmaskers verzekeren de werking voor het geval dat er tekorten in wegwerp-beschermingsmateriaal zouden zijn. “De mondmaskers zijn een extra horde.“ Onze procedures zijn eenvoudig verfilmd en nu ook openbaar gesteld op youtube (hyperlinks onderstaand). “Dit kan een inspiratie zijn voor de productievloer in de bedrijven in onze sector.”

Het is aanbevolen om een mondmasker én bril of scherm te dragen. Thans, indien afstand houden niet mogelijk is, is het dragen ervan verplicht. Het mondmasker heeft voornamelijk de functie om nevels uit de mond tegen te houden. Optioneel kan een filter voor zuivering van de lucht ingebracht worden.

Vind hierbij de filmpjes van onze procedures:

Bekijk video op YouTube
Bekijk video op YouTube
Bekijk video op YouTube
Bekijk video op YouTube

De uitgeschreven protocols zijn beschikbaar als pdf.

ILVO dankt, bekijk de luchtbeelden hieronder.

Bekijk video op YouTube

Alle informatie

Bekijk al onze procedures en leerfilms op youtube.

Vragen?

Contacteer ons