Onderzoeksproject Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten

Voltooid HOPBEL
Grote groene hopbellen

Contacteer onze expert

Hilde Muylle

Hilde Muylle

Expert nieuwe plantaardige teelten

Contact

Centrale onderzoeksvraag/doel

Momenteel telen Belgische hoptelers variëteiten die zijn ontwikkeld (veredeld) in het buitenland, meestal in de VS, de Elzas of Tjechië. Willen wij lokaal nieuwe rassen aanleggen, of willen we rassen die geschikt zijn voor de lokale omstandigheden, dan zijn we in België beperkt en afhankelijk van de buitenlandse toeleveranciers. Met het project HOPBEL zetten een aantal onderzoeksinstellingen in Vlaanderen, waaronder ILVO, zelf een Belgisch hopveredelingsprogramma op. Bedoeling is om samen met de hoptelers en brouwerijsector aangepaste en gewenste nieuwe, sterke variëteiten te kunnen introduceren.

Onderzoeksaanpak

We creëren draagvlak voor een Belgisch hopveredelingsprogramma. We zetten de eerste stappen in een veredelingsprogramma: een basiscollectie verzamelen met met interessant startmateriaal met goede landbouwkundige en brouwtechnische kenmerken, uitvoeren van de eerste kruisingen, opkweken van zaailingen en ziekteresistentietoetsen opzetten. De nodige keuzes maken we samen met de hoptelers en de brouwers uit het Belgisch bierland.

Relevantie/Valorisatie

De Belgische hopteelt situeert zich hoofdzakelijk in de streek van Poperinge. De introductie van lokaal geadapteerde, nieuwe hopvariëteiten zal de teelt lokaal verankeren. Door te veredelen in België kunnen we inzetten op de huidige uitdagingen in de Belgische hopteelt (ziektetolerantie, droogtetolerantie, ...) en tegemoetkomen aan de wensen van de lokale brouwerijsector. Aromatische hoppen is mogelijks zo'n wens. Een veredelingsprogramma is een werk van lange adem. in dit driejarig project worden de fundamenten gelegd, om het veredelingsprogramma te laten verder lopen op eigen kracht voor en door de telers en brouwers.