In de media Vlaams-Nederlands tijdschrift 'de lage landen' richt de blik op het platteland

03/06/2021 Bron: de lage landen N°2 2021
Platteland lage landen cover
Het uitgelichte dossier ‘Wat met het platteland?’ opent met hét kantelpunt voor onze landbouw: de grote boerenbetoging van 50 jaar geleden in Brussel.

In het nieuwste nummer van het Vlaams-Nederlands tijdschrift de lage landen staat een uitgelicht dossier over de toekomst van het platteland in Vlaanderen en Nederland. Daarin lees je onder meer over de grote boerenbetoging van 1971 als kantelpunt voor onze landbouw (auteur Yves Segers), waarom onze kijk op het platteland te stedelijk is (auteur Anne Goaitske-Breteler), waarom we het dorp weer een kans moeten geven (voorpublicatie uit het boek Onder de kerktoren. Waarom Vlaamse dorpen toekomst hebben (verschijnt in juni bij uitgeverij Davidsfonds) van Jasper van Loy), sinds wanneer we (kamer)planten in huis halen (auteur Andreas Stynen) en nog zoveel meer.

Het uitgelichte dossier ‘Wat met het platteland?’ opent met hét kantelpunt voor onze landbouw: de grote boerenbetoging van 50 jaar geleden in Brussel. Die kantte zich fel tegen het Europese hervormingsbeleid, dat van de boerenstiel ‘big business’ wilde maken. Bij dat protest vielen tientallen gewonden en zelfs één dode.
De manifestatie vormde het eindpunt van het kleinschalige en gemengde boerenbedrijf. Nu, 50 jaar later, staat de boer opnieuw voor grote uitdagingen. Yves Segers, Laura Danckaert
en Chantal Bisschop duiden dit historische keerpunt en de relevantie ervan voor vandaag.

Plattelandsdossier de lage landen