De akkers en graslanden van de Onderzoekskouter dienen in de eerste plaats voor de uitvoering van het nodige landbouwkundig proefveldonderzoek.

Maar ze liggen niet geïsoleerd of afgesloten van de rest van de omgeving. De Onderzoekskouter kan ook een waardevolle testomgeving of case zijn voor andere wetenschappelijke onderzoeken, in het landbouwdomein of daarbuiten, of voor bepaalde maatschappelijke vragen. We ontvangen dan ook op dagdagelijkse basis vragen tot samenwerking. Deze vragen zijn divers van aard. Bij het valideren van die vragen is het echter van belang dat de proefveldwerking op geen enkele manier wordt gehypothekeerd. Door de specifieke randvoorwaarden van de ILVO-proefveldwerking is de Onderzoekskouter niet steeds representatief voor de gemiddelde Vlaamse landbouwomgeving. Zo zijn de activiteiten en de bewerkingen anders, zijn er zeer uiteenlopende gewassen op een kleine oppervlakte te vinden en is er ook relatief veel oppervlakte aan akkerranden die atypisch frequenter wordt gemaaid om bloei van bepaalde planten te vermijden. Een zorgvuldige afweging van wat kan, waar, en wanneer is daarom steeds noodzakelijk.

Dit afwegingskader heeft daarom als doel diverse vragen, voor het uitvoeren van extern wetenschappelijk onderzoek of andere vragen met impact op de Onderzoekskouter, te capteren en te evalueren of deze in lijn zijn met de beheerdoelstellingen en ethische en inhoudelijke kaders die ILVO hanteert. Voor de behandeling van uw vraag houdt u best rekening met een doorlooptijd van minstens een maand.

PROCEDURE:

  • Elke aanvraag van wetenschappelijk onderzoek of andere relevante vraag start met het invullen van onderstaand formulier. De vragen worden gecapteerd door de boerderijmanager en de Onderzoekskouter-coördinator.
  • Indien uw aanvraag goedgekeurd wordt, zal een samenwerkingsovereenkomst opgesteld worden. Hierbij dient u er rekening mee te houden dat de ILVO-Onderzoekskouter openbaar domein is.
  • ILVO is niet verantwoordelijk voor schade aan opstelling, toestellen en zo meer. In ruil voor het gebruik van de Onderzoekskouter kan u onder meer gevraagd worden om een gestandaardiseerd, beknopt infofiche te plaatsen bij de opstelling/ingreep (met info over contactpersoon, projectnaam, looptijd, naam toestel, etc), de resultaten met ons te delen en het logo Onderzoekskouter op te nemen in uw eindrapportage, met vermelding van het gebruik ILVO-Onderzoekskouter voor de uitvoering van dit onderzoek.
  • U zal ook een ILVO-contactpersoon toegewezen krijgen. Het mag duidelijk zijn dat ILVO haar Onderzoekskouter vanuit haar maatschappelijke rol als onderzoeksomgeving ter beschikking stelt wanneer mogelijk, maar ILVO wordt daarmee geen partner van het betreffende onderzoek.

Het formulier voor deze pagina is in ontwikkeling. In de tussentijd kan je je vraag stellen via onderzoekskouter@ilvo.vlaanderen.be contacteren.

drone onderzoekskouter