Event Officiële inhuldiging InnovOcean Campus

3D-simulatie Innovocean campus

ILVO of het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek is met zijn visserijonderzoek al sinds 1976 gehuisvest in de Ankerstraat te Oostende. Meer dan 90 onderzoekers en technici werken er aan de duurzame exploitatie van natuurlijke hulpbronnen uit de zee en op innovatieve monitoring van de gevolgen van die exploitatie op het mariene ecosysteem.

Het Vlaams Instituut voor de Zee of VLIZ is opgericht in 1999 en intussen vanuit Oostende uitgegroeid tot een vaste waarde in een breed scala van zee- en kustonderzoek, met een personeelsbestand van 150 medewerkers. Beide instellingen zijn recent ingetrokken in de splinternieuwe InnovOcean Campus, langs de Jacobsenstraat 1. Ook de partners van het VLIZ (UNESCO/IOC Project Office for IODE, EMODnet, de European Marine Board en het Streekhuis Kust van de Provincie West‑Vlaanderen), met een totaal van een 40-tal stafmedewerkers zijn mee verhuisd.

Het nieuwe gebouw is met zijn blauwe faience bezetting een opvallende verschijning in het stadsbeeld. De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV coördineerde de nieuwbouw, het bouwteam bestaande uit Algemene Bouw Maes (groep Van Roey) en EVR-architecten uit Gent zorgde voor de uitvoering. De nieuwbouw kwam er dankzij een investering van meer dan 20 miljoen euro vanuit de Vlaamse overheid. Het gebouw herbergt in zijn 8.000 vierkante meter naast de nodige bureelruimte, vergadercapaciteiten en een auditorium, ook een publieke ‘zeebibliotheek’ en gespecialiseerde onderzoeks- en labo-infrastructuur voor het ILVO. De ‘natte faciliteiten’ van het VLIZ blijven gehuisvest in het Marien Station Oostende aan de Slipwaykaai, op een kilometer afstand van de InnovOcean Campus.

Hilde Crevits zal aanwezig zijn bij de inhuldiging en drukt haar tevredenheid uit met de realisatie van dit nieuwbouwproject: “Met de realisatie van de gloednieuwe InnovOcean Campus heeft de kust, heeft Oostende er weer een pareltje bij. Onze kennisinstellingen ILVO en VLIZ gaan hier samen in zee om het gehele marien onderzoek in Vlaanderen te versterken en open te stellen naar het brede publiek. Een belangrijke stap voor een duurzame toekomst van een kleine maar dynamische sector dankzij een stevige investering vanuit Vlaanderen.”

Perscontacten